Студентки ДДПУ ім. І.Франка представили Дрогобич на Національному дебатному турнірі

Марія Футиш та Мар’яна Гриньо, студентки ДДПУ ім. І. Франка, історичного факультету за спеціальністю “Соціологія” зайняли 3 місце на Національному дебатному турнірі 2021!

Цьогоріч Національний дебатний турнір відбувся у 21 травня 2021 року за форматом Британські парламентські дебати на платформі ZOOM за участі школярів та студентів-переможців регіональних дебатних турнірів з усіх куточків України.

Під час турніру відбулися змагання команд у двох раундах та фіналі.

Дебати відбувались на такі теми:

1 раунд – “Парламент має ухвалити закон “Про місцевий референдум”

2 раунд – “Парламент має запровадити систематичну практику публічних консультацій, ухваливши відповідний закон”

Фінал – “Парламент має реформувати політичні партії, ухваливши новий закон”. 

Відео фінальної гри

Марія Футиш стала однією з учасників, які також отримали нагороду у номінації: “Найкращі спікери”:

Про формат “Британський парламентарій”

Цей формат був сформований на початку ХХ століття в Великобританії, завдяки підтримці університетів Оксфорду та Кембриджу. Сьогодні він є офіційним форматом проведення Всесвітнього чемпіонату з парламентських дебатів в якому беруть участь більш ніж 300 команд з усього світу. Ці команди представляють коледжі та університети, а сам формат звикли вважати студентським.   

Правила гри:

  1. Учасників розподіляють на дві палати парламенту: Уряд та Опозицію. Грають 4 команди: перший Уряд – перша Опозиція; другий Уряд – друга Опозиція. В кожній команді по 2 гравців. До складу першого Уряду та Опозиції входять: Прем’єр-Міністр та його заступник, Лідер опозиції та його заступник. До складу другого Уряду та другої Опозиції – член та секретар Уряду і член та секретар Опозиції. 
  2. Уряд повинен запропонувати законопроєкт на тему дебатів та переконати суддю, що його варто прийняти. Опозиція – аргументувати не доцільність прийняття такого законопроєкту. 
  3. Кожному гравцю надається 5 хвилин на виступ. Після кожного виступу представників з Уряду виступ переймає представник із Опозиції. 
  4. Під час промови учасника гравець з протилежної команди може поставити запитання на яке відводиться не більше 15 секунд. Перша і 5 хвилина промови – “захищені”. Це означає, що спікеру в цей час не можна ставити запитання. 

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top