Репортаж дрогобичанки Маріанни Максимової «Молитвами Нарциси» преміг у конкурсі художнього репортажу «Самовидець»

На цьогорічний «Самовидець» Маріанна Максимова (псевдо – Єва Райська) надіслала репортаж «Молитвами Нарциси». Він – переміг.

Про перемогу дрогобичанки повідодомили у Конкурсі художнього репортажу «Самовидець».

ІІ МІСЦЕ здобула Олена Лівіцька, за репортаж «Неля. НЕкохання», ІІІ МІСЦЕ – Оксана Расулова, за репортаж «Палаюча пташка».

Переможці отримають винагороди: І місце — 10 000 гривень, ІІ місце — 7 000 гривень, ІІІ місце — 5 000 гривень. Усі 14 репортажів вийдуть окремою збіркою у Видавництво «Темпора».

«Героїня мого репортажу – ромка Нарциса, і це продовження ромської історії. Я не шукала свою героїню, вона мене знайшла сама. Коли я їй сказала, що хочу написати про неї текст, Нарциса голосно розсміялась, а потім додала: «Та Ви шо, смішні писати про циганку в якої рак, снід, четверо дітей і немає всіх зубів. Кому це буде цікаво?». Після цього я періодично приїжджала до неї додому і слухала її. Можливо, це було єдине, що я могла зробити для цієї жінки. Розповісти її історію, подарувати свою присутність, – говорить журналістка. – Тема ромів для мене є особливою. До них завжди хочеться повертатись. Так ніби запливаєш на глибину і відчуваєш, що тобі тут добре. Бо роми – це величезне плетиво таємниць, проникливих і невичерпних історій. Доброти, мудрості, якоїсь дитячої наївності, простоти. За це я люблю своїх ромських героїв»: Єва Райська.

Довідково:

Маріанна Максимова (псевдонім – Єва Райська) народилася та мешкає у Дрогобичі. Закінчила факультет французької мови та літератури Дрогобицького державного педагогічного університету. Репортерка, культурна менеджерка, фотографка. Координаторка фестивалю «Місяць авторських читань» у Львові. Одна з авторок антології «Кримський Інжир/QirimInciri (2019) та антології «Шлях (до) ромів» (2020). З 2020 – журналістка проєкту «Culturom», що досліджує ромську літератури та культури.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top