У Моршині вакцинували вже 61% населення у межах експерименту. Чи вдався він ㅡ вирішуватиме МОЗ

У курортному Моршині, що у Львівській області, щеплення проти коронавірусу вже отримало 61% місцевого населення. Людей щепили менш ніж за місяць у межах пілотного проєкту. Таким чином експерти хочуть вивчити ефективність щеплення населення в окремо взятому населеному пункті.

Про це повідомив міський голова Моршина Руслан Ільницький, пише «Радіо Свобода».

За його словами, більшість населення Моршина отримало першу дозу щеплення проти коронавірусу. Окрім того, за даними місцевих медиків, приблизно 15% людей перехворіли COVID-19.

На думку Ільницького, це означає, що вже за кілька тижнів у Моршині можна буде спостерігати формування колективного імунітету. Втім, Міністерство охорони здоров’я про це не зазначало.

За словами мера, вакцинувати більшість мешканців міста було нелегко. Після того, як першими щеплення отримали ті, хто на нього чекав, місцевій владі треба було переконати щепитись і решту людей.

«Ми запроваджували “обдзвони”: сімейні лікарі мають телефони людей, які уклали декларації. Декому дзвонили по три-чотири рази, бо вони думали, відкладали, мали питання щодо вакцини», ㅡ каже Ільницький.

Для експерименту у Моршині використовували лише китайську вакцину CoronaVac. У частини людей були сумніви щодо неї, деякі відмовились від цього препарату та чекають на інший. Однак велика частина людей не хотіла вакцинуватися ніякою вакциною, каже мер.

Що це за експеримент?

Цей пілотний проєкт МОЗ стартував 16 квітня. Міністерство хотіло перевірити ефективність вакцинації в окремому населеному пункті. Для цього обрали Моршин ㅡ він є найбільшим курортним містом у Львівській області та має можливості для організації відпочинку та реабілітації великої кількості людей.

Всього у Моршині проживає 4 239 людей. Проєкт передбачав вакцинацію близько 70% населення, щоб сформувати колективний імунітет. 6 травня його продовжили на тиждень, останній день вакцинації у місті у межах проєкту припав на 13 травня. Далі МОЗ має вирішити: продовжувати вакцинувати всіх охочих у місті без поділу на пріоритетні групи або зосередитися на тих, хто вже отримав першу дозу.

Вже після того, як населення завершить імунізацію (отримає 2 дози), МОЗ буде аналізувати, як у місті розвивається епідемічна ситуація.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top