Медведчука не взяли під варту. Його відправили під цілодобовий домашній арешт

Печерський суд Києва відправив голову політичної ради партії «Опозиційної платформи — За життя» Віктору Медведчуку під цілодобовий домашній арешт на два місяці. Обвинувачення просило його взяти під варту з альтернативою застави у 300 мільйонів гривень.

Це повідомили під час нашої трансляції із зали суду.

Рішення, зокрема, означає, що Медведчуку заборонено залишати місце проживання до 9 липня включно. Він також повинен з’являтися у правоохоронні органи за викликом, носити електронний браслет і здати свій закордонний паспорт.

Після оголошення рішення суду Медведчук розповів про свої подальші плани: «Ми будемо зараз радитися з адвокатами й ухвалювати рішення щодо подальших дій. І в плані оскарження, і в плані проведення усіх слідчих дій».

Прокурори просили взяти під варту Медведчука, наголошуючи, що він може втекти від слідства й чинити тиск на інших ймовірних невстановлених фігурантів справи. Обвинувачення також наголошувало, що доказів вчинення Медведчуком злочинів достатньо, просто не всі з них уже були відкриті.

Адвокати ж наголошували на незаконності досудового слідства, зокрема НСРД. Захисники Медведчука запевняли, що їхній підзахисний не буде тікати, й сумнівалися в незалежності проведених експертиз: мовляв, вони були підконтрольні СБУ.

Що про це все думає сам Медведчук?

«На початку підозри йдеться про те, що Віктор Медведчук, тобто я, виступав проти політичного курсу чинної влади. І тут я погоджуюсь. Оскільки близько 75% опитаних громадян вважають курс влади неправильним. Усе інше в матеріалах — так звані доводи, так звані обставини — це спроба протистояти тій політиці, яку проводить наша партія та я особисто», — сказав Медведчук на суді.

Ще Медведчук раніше говорив, що його рахунки заблоковані, й сам він заплатити 300 мільйонів гривень застави не зможе (хоча таку суму у своїй власності має). Водночас депутат заявив (і його однопартійці підтвердили), що має «достатньо багато друзів».

Прокурор у справі так пояснив розмір застави у 300 мільйонів гривень у суді: «Ми оцінили майновий стан родини Віктора Медведчука, а також імовірні збитки. Таким чином вирахували суму застави».

12 травня Медведчук прибув до Офісу генерального прокурора на допит, де заявив, що вважає слідство проти нього «політичними репресіями й незаконними кримінальними переслідуваннями» проти себе, а також тиском на нього як керівником ОПЗЖ.

Що передувало?

11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та народному депутату від ОПЗЖ Тарасу Козаку. Перед тим СБУ прийшла з обшуками до будинку на вулиці Монтажників, де Медведчук живе із сім’єю, та кількох приміщень, пов’язаних із ним.

Обвинувачення підозрює Медведчука у державній зраді (стаття 111 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 15 років ув’язнення) та порушенні законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу; максимальне покарання — до 12 років позбавлення волі).

Зокрема, Медведчука й Козака вважають причетним до трьох епізодів: замах на розкрадання природних ресурсів України, передання секретної інформації про Збройні Сили та організація підривної діяльності.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top