Провокаційні листівки на Закарпатті: зловмисників зловили, шукають замовників

Правоохоронці затримали трьох осіб, яких підозрюють в розклеюванні у Берегові листівок із погрозами українцям угорського походження.

Про це повідомив директор Інституту Центральноєвропейської Стратегії Дмитро Тужанський у Facebook.

“У мене є цікаві й оптимістичні новини. Затримано 3-х осіб, які обґрунтовано підозрюються в розклеюванні провокаційних листівок на парканах мешканців Берегова тиждень тому, в ніч з 2 на 3 травня. Цю інформацію мені підтвердили відразу кілька незалежних один від одного джерела у різних правоохоронних інституціях”.

Тужанський зазначає, що хлопців затримали цими вихідними, на підставі статті 161 ККУ “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

За його даними, усі затримані – з Дніпра, а вирахували їх завдяки записам камер відеонагляду, яких у Берегові чимало. Також зловмисники використовували авто для пересування й здійснили кілька дзвінків для координації.

Тужанський припустив, що скоріш за все “розклеювачі” були “дилетанти за наймом” й відтак “тепер дуже важливо розмотати цей клубок до кінця, зокрема з’ясувати хто замовник і чи не причетні ці виконавці, або замовники до інших аналогічних українсько-угорських провокацій останнього часу (листи та смс з погрозами, відео тощо)”.

Найближчими днями підозрювані будуть на Закарпатті, де їм обиратимуть запобіжний захід, і тоді ж оприлюднять більше інформації щодо справи.

Згодом в СБУ підтвердили цю інформацію, повідомивши, що двоє із затриманих переселенці з Луганська.

“Ними виявилися троє осіб, двоє з яких – переселенці з м. Луганськ. Зловмисники діяли на замовлення російських кураторів і погодилися на підривну діяльність всього за $500. Фігуранти розклеїли листівки з погрозами угорській національній меншині в м.Берегово Закарпатської області. Щоб надати «особливого забарвлення» цій акції, російські куратори попросили зробити це напередодні травневих свят. Співробітники СБУ встановили, що на платіжну картку одного з фігурантів були перераховані кошти в російських рублях (близько $500 в доларовому еквіваленті)”, – повідомили в СБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.161 Кримінального кодексу України проведено низку обшуків за місцями проживання та затримання фігурантів провадження. У ході слідчих дій, правоохоронці вилучили російську символіку, а також інші речові докази протиправної діяльності.

Нагадаємо, що такі провокації на Закарпатті є частими і найчастіше їх організовують російські спеслужби або проросійські сили з метод дестабілізації ситуації.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top