У Дрогобичі розшукують експонати, пов’язані з історією солеварні! Буде новий музей!

У Дрогобичі хочуть створити новий музей, який буде розповідати про історію солеваріння в Галичині. Його хочуть розмістити на території Дрогобицької солеварні. Відтак, ініціатори створення музею просять усіх небайдужих долучитися до створення музею, передавши експонати, які пов’язані з історією солеваріння та, зокрема, дрогобицької солеварні.

Нещодавно на підприємстві змінився менеджмент. Його очолив дрогобичанин Олег Петренко, який, разом з іншими небайдужими до долі унікального підприємства, яке є справжнім символом Дрогобича, працює над його відродженням та збереженням, як і промислового об’єкта, так і туристичного магніту цілого регіону.

Нещодавно в ініціативи з’явилася ідея – створити музей солеваріння та історії солеварні.

“Ідея створення музею історії солеваріння в Галичині та історії Дрогобицької солеварні, витає у повітрі вже давно. Ми хочемо реалізувати цю ідею та створити на базі нашого підприємства музей солеваріння. Ми ще думаємо над формою та логікою музею, бо хочеться, щоб це був сучасний, інтерактивний музей. Але, не витрачаючи часу, вже розпочинаємо цей процес.  Відтак, запрошуємо до публічного обговорення ідеї створення музею. Маєте ідеї, пишіть нам! Звісно, запрошуємо істориків до співпраці. Друге, і це дуже важливо! Закликаємо усіх, хто може допомогти з експонатами, зголошуватися на солеварню. Ми збираємо усе, що пов’язано з історією нашого підприємства. Це можуть бути старі знаряддя праці, документи, газетні вирізки, елементи старих приладів, старі світлини, особисті речі солеварів, старі упаковування нашої солі тощо.  Ми шукаємо абсолютно все, що пов’язано із солеварінням в Галичині та Дрогобичі чи околицях. Будемо вдячні кожному, хто допоможе з експонатами для нашого музею”, – каже Олег Петренко, директор солеварні у Дрогобичі.

Дрогобицька солеварня – найдавніше підприємство України, яке сотні років безперебійно працює у Дрогобичі, виробляючи сіль древнім методом виварювання соляної ропи.

Фото – УП

Підприємство знаходиться у самому серці Дрогобича і є його символом, адже на гербі Дрогобича зображено дев’ять топок солі. Дрогобицька солеварня, попри труднощі які є, залишається чинним підприємством, яке крім промислового об’єкта є й постійним туристичним магнітом Дрогобича. Щороку солеварню відвідує тисячі гостей з усіх куточків України та світу.

Олег Дьорка

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top