Чому в Україні зростає ціна на бензин і чого чекати надалі

Протягом останнього тижня лютого ціна пального на українських АЗС значно зросла.

Буквально за день ціна за літр А-95 підскочила майже на 1 грн. Нині вартість бензину в Україні й досі продовжує своє зростання. Водночас на світовому ринку зростає і ціна на нафту, що точно не є позитивом для України, яка не здатна самостійно забезпечити себе нафтопродуктами.

Зростання ціни на бензин не є чимось новим для України, але протягом останнього місяця вартість пального сильно змінилася. Якщо на початку лютого за літр А-95 в середньому просили близько 26,47 грн, то нині – 28,22 грн. Значний стрибок спостерігався в останній тиждень лютого, коли більшість мереж АЗС підняли вартість А-95 майже на 1 грн. Загалом з початку року українцям доводиться платити у середньому на 3 грн більше за літр пального.

Ціна пального піднялася до рівнів початку 2020 року лише нещодавно, а їхнє падіння протягом значної частини минулого року було зумовлене зниженим попитом на нафту через пандемію коронавірусу. Після старту вакцинації зростають і сподівання на повернення до більш-менш нормального способу життя.

Одним з факторів, який завжди впливав на формування вартості бензину, був курс долара. Однак нині він закріпився на більш-менш стабільній позначці близько 28 грн/дол. Тому нині зростання вартості пального на АЗС з ним не пов’язане.

А от на ринку нафти ситуація зовсім інша. Протягом цього року ціна нафти марки Brent зросла з $51,73 за барель до $65,58 (станом на 26 лютого 2021 року). У коментарі Фактам директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн заявив, що саме це стало основною причиною зміни ціни на бензин.

Найближчим часом ціни на бензин в Україні мають закріпитися на тих значеннях, яких досягли протягом останніх тижнів, однак це не означає, що все залишатиметься так і надалі.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top