Землю біля Шпихліра хочуть віддати під садівництво вже у цю п’ятницю

На сайті міської ради розміщено проєкт рішення “Про надання в оренду земельної ділянки”, де у пункті 1.11 мова йде про те, що ТОВ «ПРОМАГРОІНВЕСТ ЛТД», (Р. Фещак), пропонується надати в оренду (під об’єктами нерухомого майна) земельну ділянку площею 4956 кв.м. на вул. Стрийській, кадастровий номер 4610600000:01:005:0160, для ведення особистого селянського господарства, строком на 5 років.

Вказана ділянка знаходиться в безпосередній близькості до Шпихліра – пам’ятки архітектури національного значення.

Депутат міської ради Дрогобича Олег Дьорка у себе на сторінці у Фейсбуці повідомив, що це питання не пройшло земельну комісію:

“Цікаво, що цю фірмочку заснували лише 26.10.2020 році, а вже зараз вони хочуть отримати величезну ділянку в центрі Дрогобича.Вони написали заяву, бо наче це підприємство має об’єкт незавершеного будівництва на цій ділянці.Такого об’єкту незавершеного будівництва там не знайдено, можливо, десь сховався він під снігом і невідомо, як його могли зареєструвати, або ж мова йде про павільйон колишнього дитячого садка. Це питання до правоохоронних органів, до поліції. З моїх джерел стало відомо, що первинно цей уявний об’єкт незавершеного будівництва належав пану Петрашу А.І. і за актом прийняття-передання нерухомого майна це “будівництво” було передано ТОВ “ПРОМАГРОІНВЕСТ ЛТД”.А тепер ці пани вирішили отримати землю.Для чого це робиться?

В історії нашого міста та нашої країни ми вже бачили такі речі. Згадайте узаконений “бетон”, поданий теж як незавершене будівництво на вулиці Стрийській біля церкви Спаса. Мета одна – заволодіти землею і потім тут щось збудувати або продати чи передати ділянку тим, хто має намір тут здійснювати якусь діяльність.Прошу депутатів не голосувати за таке рішення, а правоохоронців перевірити факт реєстрації права власності на цей об’єкт нерухомого майна і тих людей, які були до цього причетні.Розвиток Шпихліра неможливий без залучення та збереження цієї території. Якщо зараз час важкий і у місті немає можливості розвинути цю території, то її треба зберегти для наступних поколінь активістів, депутатів, керівників.Якби цей принцип працював – місто б мало зовсім іншим вигляд!”

На можливість передачі в оренду земельної ділянки в безпосередній близькості до Шпихлріу одразу відреагувала Комісія культурної спадщини та туризму ЛОДА:

Чи варто співфінансувати проектні і ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури, якщо місцева влада знову і знову ставить цю пам’ятку під загрозу знищення?Це знову про Дрогобицьку житницю – унікальну пам’ятку громадського будівництва початку XVIII століття. Без збереженої охоронної зони вона втрачає свою цінність і перспективу відродження/ефективного використання.Але це – центр міста! І є черга бажаючих забудувати цю територію, через махінації заволодіти земельними ділянками довкола, спотворити оточення пам’ятки, створити реальну загрозу її існуванню, а ефективних кроків протидії з боку Дрогобицька міська рада не бачимо, радше, навпаки.

Сесія – у п’ятницю! Уважно очікуємо реакції міської влади і реальних кроків, щоб захистити пам’ятку! Зі свого боку скеровуємо окреме офіційне звернення/застереження до міського голови Тарас Кучма про неприпустимість будь-яких землевідводів чи дозволів на забудову в охоронній зоні пам’ятки та про важливість збереження історичного середовища цієї дільниці Дрогобича. Одночасно, повідомляємо, що подібні ситуації ставлять під сумнів також можливість співпраці з Львівською обласною радою у питанні збереження Дрогобицької житниці, а також вірогідність рішення депутатської Комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму щодо виділення коштів для співфінансування проєктних чи будь-яких інших робіт з обласного бюджету.

Комісія культурної спадщини та туризму ЛОДА закликає органи місцевого самоврядування територіальних громад відповідальніше ставитися до об’єктів історико-культурної спадщини, які є на їхній території, бути послідовними у їх збереженні та розвитку, зокрема, мова йде і про Дрогобицьку громаду.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top