Стерненка засудили до 7 років ув’язнення. Звинуватили у викраденні ексдепутата

Приморський районний суд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до 7 років та трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Йому обвинувачують у викрадені колишнього депутата Сергія Щербича у 2015 році.

Суд постановив взяти під варту Стерненка в залі суду.

Сторона обвинувачення закидала активісту Стерненку розбійний напад, викрадення людини, а також незаконне зберігання вогнепальної зброї. Прокурори запросили для нього 8 років ув’язнення з конфіскацією майна. 

Сергій Стерненко не погоджується з вироком суду. Він заявив, що на суддю тиснули генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та Офіс президента. Також Стерненко запевнив, що подаватиме апеляцію.

Як передає наш кореспондент із суду, на саме засідання спершу пропускали лише журналістів, а дівчину Сергія Стерненка, ексміністерку охорони здоров’я Уляну Супрун та інших людей — ні. До суду також приїхав депутат Гео Лерос.

Ексміністерку охорони здоров'я Уляну Супрун та інші люди, яких не пропускали на засідання суду, Одеса, 23 лютого 2021 року

Люди були не вдоволені через те, що їх не пропускали. Один хлопець викрикував, що «ми сюди не дарма приїхали, ми незвичайні люди, ми приїхали підтримати свободу», передає кореспондент.

Що це за справа?

У 2015 році активіста та на той час лідера одеського осередку організації «Правий Сектор» Сергія Стерненка затримали за підозрою у розбійному нападі та викраденні людини.

Правоохоронці зазначали, що «жертвою» Стерненка та іншого керівника «Правого сектору» ㅡ Руслана Демчука ㅡ став депутат Комінтернівської районної ради Одеської області Сергій Щербич. Про це заявляв сам депутат, він начебто впізнав Стерненка та Демчука серед своїх викрадачів.

До того Щербич був керівником райорганізації проросійської партії «Родина» в Одесі. Нині він ㅡ член партії мера Одеси Геннадія Труханова «Довіряй ділам».

Зазначалось, нібито невідомі викликали Сергія Щербича на зустріч, викрали, били та вимагали відмовитись від депутатства. Стерненко каже, що не знає, чи справді Щербича викрадали, однак свою причетність заперечує.

Правоохоронці також закидали Стерненку викрадення депутата заради грошей.

«Підозрювали мене у викраденні того самого Щербича з метою заволодіння його коштами на суму 300 грн», ㅡ каже активіст.

За цією підозрою 8 вересня 2015 року у будинку активіста провели обшук, під час якого, за словами Стерненка, він добровільно віддав правоохоронцям зброю, що була у нього вдома: пневматичний пістолет, стартовий (шумовий) пістолет та колекційний ніж. Через стартовий пістолет правоохоронці також звинуватили Стерненка у незаконному зберіганні вогнепальної зброї (ст. 263 ККУ).

Після обшуку силовики відвезли Стерненка та Демчука у слідче управління, повідомили про підозру та за рішенням Приморського райсуду Одеси взяли під варту. Та вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тисяч гривень. Гроші зібрали того ж дня і обидвох підозрюваних звільнили з-під варти.

Справа про викрадення депутата розтягнулась на понад 5 років, а за цей час, за словами активіста, 90% засідань не відбувались або через неявку потерпілого, або прокурора.

Сам Стерненко вважає звинувачення проти нього сфабрикованими та каже, що вони ґрунтуються лише на заяві самого Щербича. До того ж колишнього депутата він називає «людиною Труханова» і заявляє нібито тому він написав заяву про викрадення і напад.

Депутат Роман Лозинський, ось так прокоментував цю справу:

В них не вийшло закрити Сергія по справі за самооборону під час замовного замаху на нього. Тому витягли іншу абсолютно сфабриковану справу про нібито викрадення людини. Вдумайтеся, “іменем України” суддя зачитував серед переліку причин, якими “доводиться” вина Сергія, те, що він критикував проросійські партії.Це абсурд, коли не сидять замовники замахів. Коли не несуть відповідальності Татарови, Вовки і всі ті, що зливали справу вагнерівців.Але показово судять активістів. Під диктовку генпрокурора і безпосередньо під кришуванням президента Зеленського.Так, буде апеляція і боротьба триває.Це не кінець. Готуємось відстоювати правду там, де це буде необхідно.

Свободу Стерненку!

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top