«Ми руйнуємо медицину Дрогобича». Лікарі про скорочення в пологовому будинку

У вівторок, 9 лютого у Дрогобицькому пологовому будинку відбулись збори колективу, щоб обговорити реорганізацію установи. З 1 квітня пологовий вивільняє майже 40 ставок, п’ять відділень об’єднують у два. Про це йдеться в наказі керівника Романа Ігнатишина від 15.01.2021 р. «Про внесення змін до штатного розпису та скорочення чисельності працівників». Це відбувається у зв’язку зі зменшенням фінансування від Національної служби здоров’я.

Установа вже зараз має майже 3,5 мільйонів боргу. Колектив отримав зарплату востаннє за половину листопада. На сьогоднішніх зборах представники профспілки запропонували шляхи виходу з ситуації. Зокрема – проведення аудиту, поступове скорочення, звернення до влади міста з проханням дофінансувати борги пологового будинку. Кілька цитат із зустрічі.

Євген Костецький, завідувач відділення патології:

«Кого ми скорочуємо? Молодь. Хоча вони по 15 років пропрацювали, ми їх зараз викидаємо на вулицю. 40 чоловік. А хто буде через п’ять років в тому пологовому будинку?! Подивіться, вони всі сиві (присутній мед.персонал – ред.), залишаються пенсіонери.. Без сторонньої допомоги ми не випливемо. Нам потрібно провести грамотний аудит. Залучити тих спеціалістів, кризових менеджерів, які мають навики в таких ситуаціях. Хай вони вивчать наші медичні і фінансові звіти, а також те, що ми пропонуємо скоротити. Ми погано проводимо скорочення. Погано! Я наприклад, не задоволений. Ми ліквідуємо структуру. Як із 5 відділів зробити 2 відділи?.. Не можна такого робити! Ми руйнуємо медицину Дрогобича, акушерську і гінекологічну допомогу».

Зеновій Семенишин, акушер-гінеколог:

«У 2019 році у нас було 824 пологів. При том, що в 2006, 2007, 2008 роках було від 1700 до 1900. Тобто коли хтось каже, що ми попали цього року в боргову яму, то це не так, ми котимося до неї з 2008 року. Кожного року у нас зменшується кількість пологів на сотню. Слава Богу цього року на 90 родів стало більше. Спихати лише на те, що зменшується кількість народжувань в Україні не варто. Щодо прийому на роботу роздутого персоналу. Тільки за останній час у нас було прийнято 4,5 ставки лікарів, в той час, коли йшло скорочення».

Оксана Озоліна, завідувачка відділення неонатології :

«Структуру в Дрогобицькому пологовому ламати не можна. Бо це зразу зруйнує все загалом. якщо не поможе нам зараз міська рада вийти з тих боргів – ми не піднімемось. Якщо для влади важливо надання допомоги в пологах в Дрогобицькому регіоні , то нехай буде разом з нами, а не каже, що то є наші внутрішні проблеми».

Володимир Цицик, завідувач пологового відділення:

«Нам говорять весь час, що ми маємо на себе заробляти. Але медицина вся не може бути рентабельною. Ми не можемо заробляти так, як інші відділи, які мають можливість платних послуг. Акушерство завжди було дотаційним. І не тільки в Україні. По друге, скорочення кількості родів не лише в нас. У Самборі зменшилась кількість на 100 пологів, Стрий – було 1700, стало 1500, Борислав мав 500 з чимось, зараз має 400..»

Оксана Озоліна, завідувачка відділення неонатології :

«Якщо в світі є інструктор по грудному вигодовуванню, а у нас забирають медсестру.. Молода мама хоче, мама прагне годувати грудьми, а не буде фізично кому допомогти їй і навчити, як це робити. А це основа здоров’я закладається..»

Володимир Штогрин, акушер-гінеколог, колишній керівник установи:

«Мали бути ті трансфери (повернення коштів за пролікованих іногородніх хворих – ред.), але, як правило, ті трансфери не йшли, хоча троха район давав, Трускавець давав якийсь мізер.. В Трускавці роддому вже нема більше 20-ти років… Меденичі, Підбуж.. Тобто всю допомогу надає наш пологовий будинок.. Борислав і Стрий дивилися і вчилися від нас. Ми, в Дрогобичі, перші зробили сімейні пологи, ми перші прикладали на тата немовля, коли маму кесарили.. Вони приїжджали сюди, вчилися..»

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top