Політичні партії: що про них варто знати і ЯК їх зробити ближчими до громадян?

Ні для кого не секрет, що довіра суспільства до політичних партії бажає кращого. Це зокрема підтверджують соціальні дослідження Національного Демократичного Інституту у 2019 році, що показують такі результати:

33% громадян не мають жодного позитивного ставлення до політичних партій;

87% відсотків респондентів вважають, що політичні партії відстоюють інтереси виключно олігархів;

у 88% опитаних ПП асоціюються з безкарністю та безвідповідальністю;

85% підозрюють  ПП кумівстві;

87% важають, що ПП задієні у корупційних справах

Політична партія (як це зазначено у Конституції України) – це об’єднання громадян, які представляють їхню волю, права та інтереси, тож потрібні зміни у підході до формування структури політичних партій.

Зараз як ніколи у супільстві є запит на зміни, тому актуальним стало створення нового законодавства щодо політичних партій.

Зокрема новий законопроєкт пропонує переглянути процес реєстрації політичних партій, критерії внутрішньопартійної демократії та фінансування партій.

Над цим законопроєктом зараз працює робоча група при ВРУ і за їх ініціативи у партнерстві з ЦППР, ВІ “Активна Громада” та підтримки НДІ та USAID у 2020 році пройшла серіє публічних консультацій з громадськістю стосовно цього законопроєкту.

Ознайомитися з законопроєтом можна за посиланням:

https://docs.google.com/document/d/1eHOKvxLq7sIV4GQqcH2XoWGKD9uzmEO8_aM-uqFBhr0/edit

Координатори ВІ «Активна Громада у м. Дрогобич» Олена Юркевич та Леся Нестор 21 та 22 січня провели Клуби Активної Громади присвячені саме цій темі.  

До Клубу також було запрошено експерта, політолога, громадського діяча Святослава Херовича, який розповів про історію політичних партій. Приємно, що участь в обговореннях взяв і місцевий депутат Роман Грицай, який висловив думку, якою ж має бути ідеальна партія, політична програма та як партії зробити ближчими до громадян. 

Учасники активно включались в дискусію та висловлювали свої думки щодо нововведень законопроєкту.  Детальніше про те як проходили Клуби АГ ви можете ознайомитись за посиланням https://www.facebook.com/ActiveCommunityDrogobych/videos/2807290099493782

Координатори ВІ «Активна Громада в м. Дрогобич» радо запрошують підписуватись на їх сторінку у фейсбуці (посилання – https://www.facebook.com/ActiveCommunityDrogobych) та брати участь у наступних Клубах Активної Громади.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top