ПЦУ заявила про відсутність в українській традиції звичаю купання на Водохреще

Православна церква України назвала міфом твердження про те, що масові купання на Водохреще є давньою українською традицією, а також заявила, що пірнання в ополонку не «змиває» гріхи. Про це йдеться в повідомленні церкви, опублікованому в понеділок, 18 січня.

«Останніми роками в час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Мотивація у кожного різна: хтось “змиває гріхи”, хтось випробовує можливості свого тіла, а хтось аргументує це дотриманням “давньої української традиції”. Останнє твердження – цілком помилкове! У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито “традиційних” масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку. Деякі історики пов’язують такий звичай з нашими північними сусідами, росіянами, у яких було прийнято пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя», – йдеться у заяві.

ПЦУ стверджує, що масові пірнання у воду на Водохреще появилися другій половині 1990-х – на початку 2000-х років, тому цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження. Церква також назвала «абсолютно помилковим» судженням, про те, що ніби купання у крижаній воді після водосвяття «змиває гріхи».

«Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір кожного. Але ми закликаємо не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього», – наголошує ПЦУ.

***
Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top