Шпихлір: Департамент архітектури повідомляє міністерство культури про порушення (ВІДЕО)

created by dji camera

24 грудня у Дрогобич відбувся робочий візит представників департаменту архітектури ЛОДА. Вони зафіксували роботи, які ведуться поряд з пам’яткою архітектури національного знашення Шпихліром – готують звернення в міністерство культури України.

“Фактично дозволу на проведення земляних робіт в межах охоронної зони пам’ятки державного значення Шпихлір немає.  Про це повідомила міська рада Дрогобича у відповідь на наш запит. Виходить на те, що виконком Дрогобицької міської ради своїм рішенням дещо перевищив повноваження, надавши дозвіл на влаштування благоустрою та тимчасової дороги”, – розповідала у коментарі для ВАРТО Анна Герич, представниця управління охорони об‘єктів культурної спадщини Департаменту архітектури ЛОДА.

Нагадаємо, що у Дрогобичі на земельній ділянці з кадастровим номером 4610600000:01:005:0134, яка знаходиться за адресою: Львівська область, вул. Стрийська, 25-А, розпочалося будівництво багатоквартирного будинку.  Ця ділянка знаходиться поруч із будівлею Шпихліру – пам’ятки архітектури національного значення, яке зведене у 1778 році за вказівкою цісаря Австро-Угорської імперії на місці давнішої старостинської комори. 

13.10.2020 виконавчий комітет Дрогобицької міської ради прийняв рішення № 246 “Про надання дозволу гр. Фляку Петру Ярославовичу на влаштування благоустрою за власні кошти” відповідно до якого дозволив прокласти тимчасову дорогу до ділянки, де ведеться будівництво. Відтак були проведені земельні роботи у безпосередній близькості з пам’яткою архітектури національного значення. 

Під час прийняття рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 13.10.2020 № 246 “Про надання дозволу гр. Фляку Петру Ярославовичу на влаштування благоустрою за власні кошти”, виконавчий комітет мав врахувати норми ЗУ “Про охорону культурної спадщини” про обов’язкову необхідність наявності дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт. Відтак,  гр. Фляк Петро Ярославович міг проводити земляні роботи в зоні охорони Шпихліра лише за наявності відповідного дозволу від Міністерства культури та інформаційної політики.

Львівська ОДА сподівається відновити на Львівщині 24 пам’ятки архітектури в межах президентської програми “Велике будівництво”. Серед них замки, дерев’яні церкви, костели. Деякі з пам’яток перебувають у вкрай занедбаному стані. До переліку обєктів які пропонується відносити включено й Шпихлір.

***

Власна інформація

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top