Андрій ВЕСЕЛИЙ: «Стати політиком — просто. Складніше мати реальну довіру громади!»

Цьогорічні вибори на Дрогобиччині стали унікальними в порівнянні не лише з попередніми політичними змаганнями в регіоні, але й з нинішніми місцевими виборами по всій Україні. Саме тут у мерських виборах, а точніше — у виборах голови ОТГ, інтрига зберігалась до останньої миті, а розрив між кандидатами зрештою становив лише 2%. Забезпечив таку надцікаву передвиборчу боротьбу дрогобицький підприємець і голова Благодійного фонду родини Веселого Андрій Веселий. Не маючи на старті кампанії жодного політичного досвіду та партійної підтримки, він зумів спочатку сенсаційно вийти у другий тур виборів, а потім на рівних змагатися з чинним мером Дрогобича.

Про перебіг та результати цих унікальних передвиборчих перегонів, сьогодення та майбутнє Дрогобиччини Андрій Веселий розповів в інтерв’ю нашому виданню.

— Пане Андрію, в другому турі виборів голови новоствореної Дрогобицької ОТГ Ви отримали лише на 500 голосів менше за свого опонента, тобто «дивом» не стали головою громади. Як Ви особисто оцінюєте цей результат?

— В першу чергу хочу відзначити, що з великою повагою ставлюся до волевиявлення земляків! Вдячний всім, хто завітав на виборчі дільниці. Громада надала хай і невелику, але перевагу моєму опоненту — і я щиро сподіваюся, що він виправдає надії виборців.

А саме такий результат виборів загалом я вважаю не своєю поразкою, а нашим спільним значним успіхом. Лише кількасот голосів відділяли чинну владу від провалу. І це — найкращий спосіб, яким громада могла повідомити про свої побоювання та невдоволення. Мешканці Дрогобиччини не задоволені минулими 5 роками місцевої влади та не вірять обіцянкам на наступні 5 років. Наша перемога в тому, що ми так гучно про це заявили. І великим промахом влади буде ігнорувати цей сигнал.

— Спочатку Вашу кандидатуру не розглядали серйозно, потім пророкували Вам скромний результат в першому турі, потім — нищівну поразку в другому турі, а зрештою виявилося, що Ви були за крок до перемоги. Чим Ви пояснюєте таку блискавичну динаміку?

— По-перше, вочевидь у громади є запит на оновлення у громадському та політичному житті. Результати виборів та перебіг кампанії продемонстрували: я та моя команда цьому запиту земляків відповідаємо. І з кожним днем виборці ще більше переконувалися, що ми є реальною і головною альтернативою політикам минулого.

Майже 50% голосів, які я отримав у другому турі — це не лише підтримка особисто мене, але й вимога змін, «мовчазна» критика влади, сигнал про критичні помилки.

По-друге, таке швидке зростання рівня підтримки — це результат кропіткої та самовідданої праці моєї команди, якій я безмежно вдячний. Ми провели десятки зустрічей з виборцями по всій громаді: від площі Ринок у Дрогобичі до найменшого села, на підприємствах та на вулицях. Ми організували перші в історії Дрогобиччини публічні дебати. Ми провели масштабну агітаційну кампанію. Ми привернули увагу до багатьох слабких місць громади: від добре відомих сміттєвої кризи чи земельних оборудок до аварійних будинків, несприятливого бізнес-клімату, низького рівня сільської медицини тощо. За цим стоїть праця десятків людей. Але найголовніше, таким чином ми дали те, що зараз потребували наші земляки. Почути кандидатів та вести з ними відкриту дискусію, надати розголосу замовчуваним проблемам, бачити публічну політику замість підкилимних ігор.

По-третє, як кандидат я мав чітку та детальну програму дій. Так, багато опонентів і критиків нападали саме на мою програму. Але вони, критикуючи, так протягом всієї кампанії та не презентували виборцям бодай якийсь свій план та своє бачення розвитку громади. А у нашої команди були відповіді: як розвинути промисловість, як підтримати місцевий бізнес, як відроджувати села, куди рухатися медицині та освіті, що можна зробити зі стебницьким «Полімінералом» тощо.

— До цих виборів Ви не мали жодного політичного досвіду чи досвіду роботи у владі. Чи не стало саме це перепоною для Вас під час кампанії?

— Відсутність політичного досвіду проявилася головним чином у неготовності до того, як підло і нахабно можуть поводитись опоненти чи просто недоброзичливці. В цій кампанії я стикнувся з погрозами, підпалом авто, провокаціями, особистими образами… Втім це все загартувало і мене, і мою родину.

Стати політиком — просто. Кожен, хто бере участь у виборах, знаходиться у владі або впливає на неї, може назватися політиком. Значно складніше мати реальну довіру громади! Щасливий, що мені вдалося її здобути.

— Обраний голова Дрогобицької ОТГ Тарас Кучма та рада ОТГ вже офіційно розпочали свою роботу. Як Ви розцінюєте перші кроки «нової старої» влади?

— Напевно, ще зарано робити ґрунтовні висновки, але деякі кроки вже зараз викликають занепокоєння.

За що критикували мерію Дрогобича та депутатський корпус попереднього скликання? Земельні оборудки, непрозоре поводження з землею та іншим комунальним майном, сумнівне використання бюджетних коштів… Що ми побачили на першій сесії новообраної ради? Чергу з охочих долучитися до «роботи» земельної та бюджетної комісій. І, наприклад, жодного «добровольця» в комісію з законності. Тобто знову те саме: бажання бути ближче до грошей та земельних ділянок, якомога далі від роботи.

Зависло в повітрі питання представництва у владі громади сіл та Стебника. Під час передвиборчої кампанії я постійно наголошував, що голові нової ОТГ потрібно буде одразу ж приділити велику увагу цій частині громади. Це очевидна умова. Громада може стати успішною тільки ставши справді об’єднаною. Дрогобичани нічого не виграють, якщо будуть занепадати Стебник та села. Я пропонував низку заходів, що можуть забезпечити спільний розвиток різних територій нашої громади, їх представництво у владі тощо. Припустимо, у новообраного голови та депутатів є кращі ідеї… То де ж ці ідеї?

На жаль, поки що ми не бачимо, що це влада дійсно об’єднаної громади. Навіть навпаки: деякі рішення вже зараз ухвалюються в розріз з думкою наших селян. 6 грудня у Лішні провели збори місцевих жителів, на яких вони висловили своє бажання утворювати старостинський округ разом з Монастирем-Лішнянським, а не входити в «укрупнений» округ разом з Дережичами. А вже 10 грудня (навіщо такий поспіх?) рада ОТГ за пропозицією голови громади сформувала виконком з 9 майбутніми старостами саме «укрупнених» округів. На тій же сесії планувалося розглянути питання створення цих округів, зокрема і того, який об’єднає Лішню і Дережичі. Попри волю селян.

Тобто активність селян Дрогобиччини виявилася цілком виправданою: в планах влади — створення «укрупнених» старостинських округів, в які примусово включатимуть по декілька сіл. Навіщо це потрібно і, головне, чим це обґрунтовано — загадка вже від нової влади.

Крім того, повторюся, я досі не бачу ознак, що «переможці» виборів усвідомили той величезний відсоток недовіри мешканців, який вони наразі мають. Було б правильно, якби влада зараз прямо чи опосередковано визнала, що готова взятися до роботи над помилками. Але, судячи, наприклад, з кадрових призначень, ніхто у владних кабінетах свої помилки визнавати не готовий…

— Широкому загалу мешканців Дрогобицької громади Ви стали відомі завдяки діяльності Фонду родини Веселого. Чи продовжить він роботу після передвиборчої кампанії?

— Фонд родини Веселого діє з 2013 року, але й ще до того я зі своєю родиною допомагав людям і організаціям, які того потребували. Благодійна діяльність жодним чином не пов’язана з політикою чи виборами. Продовжуємо допомагати громаді й зараз. 20 грудня в Дрогобичі ми провели дитячий святковий захід, присвячений Дню Святого Миколая. Декілька сотень дітей та їх батьків привітали один одного з зимовими святами, цікаво та весело провели час, отримали заряд позитивних емоцій. А за день до цього на Дрогобиччину прибули понад 20 тисяч подарунків від Святого Миколая для малечі. За участі Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ ми передамо ці презенти дітям Дрогобицької громади. Хочу, щоб якомога більше юних земляків отримали солодкий презент від свого небесного покровителя! І щоб кожна дитина Дрогобиччини відчула тепло, радість і затишок! Відчула, що наша громада — то є велика родина!

— Пане Андрію, за такої великої підтримки виборців, які маєте подальші плани на Дрогобиччині?

— Якими б не були результати виборів, велика підтримка людей означає і велику відповідальність перед ними. Я не сприймаю отримані мною голоси як порожні цифри. Для мене це тисячі земляків, які таким чином делегували мене представляти їх в нашій громаді та за її межами. Тож, наскільки це лише буде можливо, захищатиму і відстоюватиму їх інтереси.

В будь-якому разі продовжую працювати на благо Дрогобиччини та України: як підприємець, як голова благодійного фонду і, якщо буде необхідно, як політик.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top