Дивовижний світ Лідії Крипак. Дрогобичанка створює унікальні картини зі шкіри

У руках творчої дрогобичанки застарілі клаптики шкіри перетворюються на картини-шедеври.

Справжні витвори мистецтва зі шматочків натуральної шкіри виготовляє своїми руками дрогобицька майстриня Лідія Крипак-Уварова. З 13 грудня в музеї «Дрогобиччина» відкривається її персональна виставка, яка познайомить відвідувачів з унікальним творчим доробком, а це насамперед картини зі шкіри.

Майстриня народилась у Дрогобичі, закінчила 14-у школу. У дитинстві, через хворобу, маленька Ліда втратила слух. Через це набула ваду мовлення, але не розгубила жаги до життя і бажання займатись улюбленим малюванням та творчістю.

Лідія Крипак навчалась у Стрийському художньому училищі та Дрогобицькому універі на  факультеті початкової та мистецької освіти. Опанувала різні техніки декоративно-прикладного мистецтва. Займалась певний час графікою.

Ну а потім спробувала працювати зі шкірою. Усе почалось із прикрас для трьох донечок – заколок, шпильок, брошок. Згодом її тендітні руки взялись за серйозні глибинні роботи – шкіряні картини.

Працювати зі шкірою почала всього лише два роки тому. А тепер у колекції Ліди три десятки картин зі шкіри. Усе – вручну, усе – неповторне, усе з глибоким філософський змістом.

Складну техніку виготовлення виробів зі шкіри Ліда опановувала самотужки. Матеріал для своїх робіт шукає на секунд-хендах. Годяться старі шкіряні куртки, сумки. Навіть не віриться, що стара та використана шкіра може набирати такого нового та естетичного вигляду.

«Використовую лише натуральну шкіру, бо шкірозамінник для таких робіт не під­ходить», – розповідає жінка, яка робить усе для того, щоб картини виходили довершеними.

В багатьох творах тонко передані образи міфологічних та містичних персонажів: це такі роботи, як «Ліліт», «Горгона», «Викрадення Європи», «Ворон», психологічні твори – «Думки на виворіт», «Погляд», «Маска».

Ліда розповідає, що її робота — тривала та кропітка. Над однією картиною працює по кілька тижнів. Підтримує захоплення Ліди і її чоловік Андрій, виготовляє рами для картин, а також взяв на себе чимало домашніх клопотів, щоб майстриня могла віддаватись творчості на повну. Разом з ним виховують чотирьох  дітей, сина і доньок.

Картини, сувеніри, прикраси брошки, сумки – у кожну свою роботу Ліда вкладає свою позитивну енергетику. Розглядаючи картини майстрині, відчуваєш її глибокий внутрішній світ, вони наповнені якимось особливим сенсом – багатогранним, непередбачуваним і фантастичним…

Ліда вже мала кілька персональних виставок, демонструвала свої картини у Трускавці, Дрогобичі та Бориславі. І вже зовсім скоро дрогобичани зможуть знову побачити витвори талановитої землячки. З 13 грудня триватиме виставка  у музеї «Дрогобиччина». Відкриття відбуватиметься у онлайн режимі на сторінці музею.

Ольга Біла

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top