“Нашу перемогу вкрали ті, хто бояться правди й звикли маніпулювати” – Роман Броницький

Роман Броницький, депутат ДМР

Виборчий процес ще не завершився, але вже відомі офіційні результати голосування та партії, які пройшли до Дрогобицької міської ради. Серед тих, хто подолав 5% бар’єр, немає місцевого осередку ПП “Громадянська Позиція”, хоча за паралельними підрахунками та даними екзитполу, партія мала потрапити в раду. Про підсумки виборів до Дрогобицької міської ради, про виборчу кампанію на Дрогобиччині говоримо з чинним депутатом міської ради Дрогобича Романом Броницьким. 

Які це вибори для вас по рахунку? Які враження від цієї компанії? 

З 1998 року залучений на виборах, але для мене особисто це треті вибори. Якщо порівнювати з попередніми, то ці вибори були найбільш фальсифіковані та з найбільшими порушеннями, з позиції оголошення результатів. На попередніх виборах ми знали результати вже за тиждень, а цього разу чекали близько двох тижнів. 

Вашій політичній силі забракло близько 20-ти голосів для перемоги, хоча за паралельними підрахунками та даними екзитполу ваша партія подолала 5% бар’єру. Чому так сталося?

Нашу політичну силу навмисно не пустили в раду. Було цілеспрямовано реалізовано кілька речей. Перша, “Громадянській позиції” навмисно створюються умови для того, щоб блокувати представництво наших партійців в радах, і це відбувається по всій країні. Така “ініціатива”, найперше, виходить від “Європейської Солідарності”, бо наш лідер — Анатолій Гриценко мав конфліктну ситуацію безпосередньо з Петром Порошенком. Другий фактор: це чинний міський голова Дрогобича Тарас Кучма та його свита, яка не зацікавлена мати дієву опозицію в раді та людей, які чітко можуть вказати на їхні справи. Третій: це бажання додатково провести депутатів, які стануть членами більшості якщо Тарас Кучма залишиться при владі. Крайніми у цьому всьому вийшли ми, бо нас найлегше можна було “збити”. 

Де ви бачите порушення?

Вже на ранок 26 жовтня ми мали попередні результати виборів. Наша партія за результатами кількох паралельних підрахунків проходила в раду. Наш показник — від 5.02 до 5.07%. Це, звісно, на межі, але результат, який би дозволив завести у раду двох наших депутатів. Попередні результати неодноразово нам підтверджували в ТВК. Навіть на радіо “Франкова Земля” в одній із програм було оголошено результати виборів. Ми — проходили. Аж раптом розпочалася темна історія з уточненими протоколами. Аж на шостий-сьомий день після виборів почали знаходити ось ці протоколи з уточненнями, згідно з якими почали з’являтися додаткові голоси за інші партії. Нашу не чіпали, але додаткові голоси нашим опонентам, які дуже часто були не прохідними, на пряму впливали на наш відсоток. Тобто, якщо партії “Наш Край” додати 10 голосів, то наш відсоток зменшується. Так добавляли, що вийшло у нас менш як 5 %. Схема проста, зрозуміла, на користь чинному режимові, але не на користь громаді, бо людей які можуть чітко назвати все своїми словами у раді тепер буде все менше і менше. Така собі “монобільшість” по-Дрогобицький. 

А можете деталізувати про які партії та які дільниці йде мова? 

5 листопада ми надіслали скаргу щодо звірки даних протоколів №1 з виборів депутатів Дрогобицької міської ради та зведеної таблиці підрахунку голосів. Ми перевірили все та отримали розбіжності. “Європейська Солідарність” згідно з протоколами отримала 6102 голосів, а у зведеній таблиці – 6111, що становить різницю у 9 голосів. Партія “За Майбутнє”: в протоколах 953, а у зведених таблицях – 963, різниця – 10 голосів. ПП “Варта: в протоколах 317, а у зведених таблицях – 324, відтак – 7 голосів. ПП “Наш Край”: з протоколів 197, а в таблиці – 187, що становить різницю – 10. “Національний корпус”: по протоколах 398, а в таблиці – 395. “Народний рух”: 2457, а в таблиці 2458, 1 голос. 

То що виходить? 

Змінився коефіцієнт і зробити так, що у нас вийшло 4.95%. 

Ви точно впевнені, що мова йде про фальсифікацію, а не про дійсно, технічні помилки, які треба було просто виправити? 

Так! Ми — впевнені! Нашу перемогу вкрали ті, хто бояться правди та звикли маніпулювати. 

Які ваші дії? 

Ми подали офіційну скаргу в ТВК та звернулися до суду, щоб захистити наш результат та вибір наших виборців.

 Які б висновки зараз ви зробили з цієї ситуації і як дрогобичани, і як виборець? 

Як дрогобичанину, то роблю висновок — систему ми не змінили. Фальшування продовжуються. Результати можна зробити будь-які та в основну ці результати формуються не на виборчих дільницях, а в територіальних комісіях, тому обов’язково там треба мати свого представника та чесних людей. Як виборцю, то мені соромно за тих людей, які дозволили це все зробити, особливо, розуміючи, що ми живемо в країні в якій триває війна. Усім тим, хто брав участь в махінаціях і має намір робити це в другому турі виборів міського голови, варто пам’ятати, що нічого безслідно не минає.

Розмовляв Григорій Галич

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top