Хто ми? Українська Галицька Партія у Дрогобичі

#Політична_інформація

Люди — це найцінніше, що ми здобули як політсила за п’ять років роботи осередку. Українська Галицька Партія у Дрогобичі з 2015 року об’єднує активних представників дієвих громадських організацій, творців місцевого дрібного та середнього бізнесу. Сьогодні з нами команда ціннісних та незаплямованих людей, їхні добрі справи і потрібні ініціативи. Ми ще не були у владі, але вже реалізували чимало проєктів, втілили в життя багато корисних речей. Ми прагнемо зробити ще більше, але вже в іншому статусі, маючи відповідні інструменти впливу. 

Ми провели багато якісних навчань, інтенсивних програм, підтримували громадські ініціативи, волонтерські проєкти. І, напевно, найбільший наш здобуток — це те, що зуміли поєднати у своїй роботі політичну, громадську та волонтерську діяльність. Всі наші проєкти ми почали з ідей. У нас не було жодного фонду, донорів чи спонсорів. Наші ідеї ми перетворили у великі проєкти, які отримали підтримку та визнання серед населення.

Просвітницька робота

На Дрогобиччині партійці УГП провели близько 30 навчально-освітніх заходів: тренінги зі  стратегічного планування, комунікації, напрацювання пропозицій для створення стратегії розвитку ОТГ, освітні заходи про важливість медичної та освітньої реформ. Реалізували проєкт “Екологічна грамотність”. Досвідчені лектори розповіли учням шкіл Нового Села та Лішні про значення екології, а також про сталий розвиток та екограмотність. Також в межах проєкту було висаджено понад 300 дерев. Екологічний проект для підвищення рівня екологічної грамотності учнів Дрогобиччини. Досвідчені лектори розповідали про значення екології та безпечного і здорового довкілля. 

Спільно з інклюзивно-ресурсним центром для дітей з особливими освітніми потребами ми організували і провели семінар щодо дітей з аутизмом. Лектори свою увагу зосередили на психологічних проблемах таких дітей у закладах освіти та вдома і на пошуку шляхів їх вирішення. 

Зачепили і тему важливості вакцинації. Дуже мало людей в Україні розуміє, що вакцинація — це питання національної безпеки. Вакцини надійно захищають нашу країну від серйозних інфекцій — цього реального ворога.

За нашими плечима серія лекцій та публікацій про децентралізацію. Розповідали про важливість створення ОТГ за принципом добровільного об’єднання, про переваги життя і діяльності в громадах.

“Успіх нашого ОТГ залежатиме від того, чи вдасться побудувати якісну комунікацію між усіма населеними пунктами і мешканцями громади. Чи почує Дрогобич Стебник? Чи дослухаються у Дрогобичі, наприклад, до Дережич, Лішні та Рихтич. Водночас, чи  захочуть села почути міста? Нам треба відновити довіру у громаді, тоді і буде поступ та розвиток”.

Середовище УГП — це перший великий грант для місцевого ЗМІ, газети “Медіа Дрогобиччина”, який вдалося залучити та протягом року друкувати викривальні матеріали про корупцію на Дрогобиччині.

Громадська робота

Через систему петицій ми відстоювали інтереси громади, коли мова йшла про резонансі справи —  “дерибан” дендропарку, систематичне руйнування пам’яток архітектури тощо. Ми домоглися прийняття рішення Дрогобицькою міською радою “Про заборону надання дозволу на влаштування окремих входів до будівель та споруд” після того, як на історичній вулиці Шевченка зруйнували фасад одного з будинків.

Наші активісти зупинили незаконне будівництво у парку Новонароджених, домоглися скасування незаконного Положення міської ради щодо виділення земельних ділянок в районі вулиці Паркової, вироку суду для організаторів алкопритону на вулиці Шолом-Алейхема.

У публікаціях ми довели і показали мешканцям, що більшість фірм, які виконують роботи у Дрогобичі, пов’язані між собою! Зокрема, вулиця Грушевського, технагляд на ній, вулиця Чорновола, площа Ринок, освітлення по всьому місту. Тендери вигравали фірми, які між собою пов’язані, і які організовано “п’ють” бюджетні кошти.

Ми інформували дрогобичан про процес непрозорого виділення земельних ділянок у Дрогобичі, відстоювали необхідність проведення відкритих земельних торгів та аукціонів із продажу комунальних приміщень, моніторили державні закупівлі через систему Прозоро та оперативно оприлюднювали інформацію про зловживання влади. 

Адже корупція в Україні перетікає з центрального на регіональний рівень, а корупціонери розробляють щораз нові схеми в обхід прозорих механізмів. Раніше просто крали, тепер крадуть через схеми.

Партійці УГП надавали безкоштовну юридичну допомогу мешканцям Дрогобиччини, допомогли зареєструвати кілька громадських організацій, які зараз працюють у місті.

Безпечна Дрогобиччина

У своїх публікаціях неодноразово піднімали питання підпільної діяльності алкопритонів і млявої роботи правоохоронних органів. Ми провели декілька журналістських розслідувань продажу контрафактного алкоголю просто у центрі міста. Навіть домоглися накладення штрафу на недобросовісних підприємців. Однак, попри розголос та ажіотаж після наших відео з місця подій, незаконна діяльність продовжується й надалі. Не зупинимось і ми, адже алкоголізм — це проблема не лише окремої людини, яка страждає на цю залежність, це масштабна проблема загальнодержавного значення.

Не залишились осторонь проблем щодо дільничних поліцаїв у Стебнику. У 20-тисячному місті працює лише один правоохоронець. Торік у квітні активісти УГП зібрали підписи та підготували лист начальнику Нацполіції області Валерію Середі з вимогою вжити заходи для збільшення штату особового складу поліції та посилити патрулювання вулиць у Стебнику. Обласне керівництво поліції наразі не відреагувало, але осторонь стояти ми не плануємо.

Туристичний потенціал та збереження історичної спадщини

Наші активісти долучилися до процесу формування туристичного брендингу Дрогобича, розробки унікальних туристичних маршрутів, привернення уваги громадськості та влади до історичних об’єктів. Важливою складовою діяльності активістів є робота у контексті культурної спадщини регіону. Ми розгорнули цілу кампанію зі збереження автентичного Дрогобича, у якому понад 200 пам’яток архітектури. 

Наші активісти стали на захист і солеварні, яку вже неодноразово намагалися продати. Розуміючи цінність цього об’єкту, ми мобілізувалися. Серед тих, хто одразу забив на сполох, були Марія Тяжкун, Олег Дьорка та Андрій Юркевич. Впродовж березня—травня 2018 року їм вдалося надіслати майже 400 листів до Кабміну від мешканців міста та представників громадських організацій з вимогами не допустити приватизації підприємства. Широка інформаційна кампанія допомогла привернути до солеварні увагу громадськості не лише в Дрогобичі, а й по всій країні. І нам таки вдалося залишити її у власності громади.

Поміж того наші партійці Андрій Юркевич, Ігор Дьорка, Святослав Херович — знані дрогобицькі гіди та учасники багатьох місцевих ініціатив у сфері розвитку локального туризму.

Ми об’єдналися, щоб зробити Дрогобиччину кращою

Вибори 2020 об’єднали у єдиному списку представників дієвих та спроможних середовищ Дрогобиччини, членів громадських організацій та ініціатив. 

Це наші друзі та партнери по спільному баченню розвитку Дрогобиччини:

 “БерегТи” по збереженню архітектури міста. Фотовиставка Марії Тяжкун, ініціаторки проєкту, спонукала місцевих чиновників виділити кошти  на проведення паспортизації кількох історичних об’єктів; 

ГО “Права Молодь” організовує і проводить військово-патріотичні заходи для молоді спільно з ветеранами АТО. Це — табір “Бар’єр”, “Безпечна школа”, “Вовча стежа” та “Гартуйсь” (змагання зі стрільби і тактичної медицини). Для патріотичного виховання співпрацюють з усіма загальноосвітніми школами міста; 

ГО «Затишне місто», яка турбується про затишок у Дрогобичі. Завдяки мікропроєктам, залучаючи позабюджетні кошти, встановлює дитячі майданчики, облаштовує пішохідні зони, закладає бруківкою тротуари; 

ГО “ВелоДрогобич” дбає про розвиток міського середовища для всіх видів транспорту, популяризує велосипедний рух через різноманітні акції, велопробіги, семінари, велоекскурсії, змагання. Цього року громадська організація виграла грант від Європейського Союзу в рамках конкурсу «Програма малих грантів для велосипедних активістів» і розробляє концепцію створення велоінфраструктури у Дрогобичі.

Серед наших кандидатів є також працівники БФ СДЄ УГКЦ “Карітас”, де успішно реалізуються проєкти допомоги переселенцям, воїнам АТО, малозабезпеченим; ГО “Туристично- інформаційний центр Дрогобича”, яка спільно з комунальним підприємством “ТІЦ” працює над проєктами з розвитку туристичної сфери; журналісти “Варто—Галицькі новини”, одного з найпопулярніших регіональних медіа. На рахунку ВАРТО безліч репортажів, промоційних відео, розслідувань, інтерв’ю та прямих ефірів.

Кандидати Української Галицької Партії — це також успішні підприємці, які мають за плечима реалізацію власної справи, фахівці ресторанного бізнесу, сфери торгівлі та надання послуг. 

Ця команда молода і здорова, натхненна і з мріями. Це люди різних поколінь, різних сфер, різного досвіду, але наш досвід веде на одну стежку — в політику, бо ми вирішили, що маємо йти і творити середовище добробуту та гармонії у рідному місті.

Це люди, які по-іншому розуміють завдання політика та політики як такої.  Вони об’єдналися, щоб відстоювати безпосередні права та інтереси громади, щоб творити майбутнє своїми діями та кроками. 

Чому ми йдемо на вибори? 

Тому що депутатство — це ефективний інструмент у просуванні та лобіюванні ідей розвитку міста. Громадська робота — це постійне вибивання та “просіння”, депутатство — це вже інструмент втілення тих ідей. 

Бути депутатом — це бути тим, хто безпосередньо впливає на порядок денний у громаді і його втілення. 

Бути депутатом — це можливість не дати недобросовісним чиновникам, депутатам утнути якусь чергову мутну штуку, дерибан землі, бюджету, коштів, з чим ми боролися до цих пір.

Бути депутатом — це можливість контролювати роботу міської ради зсередини, не допускати корупційних рішень, залучати громаду до обговорення важливих питань перед тим, як проголосувати його на сесії. Тобто дійсно бути представниками громади, а не “рішалами”, земельними дерибанщиками чи бізнесменами із посвідченнями депутатів. 

Як би політика не пручалася, як би стара система не трималася за крісла і не хотіла оновлюватися, як би всі старі-давні-досвідчені не домовлялися ми йдемо вибори. І ми йдемо перемагати!

Дьорка “ЗА”  і Дьорка “Проти”

***

Є речі та процеси, які для нас абсолютно неприйнятні, те, проти чого ми боремося та відкидаємо, те, з чим ніколи не підемо на компроміс. З іншої сторони, є речі та процеси, які ми приймаємо, толеруємо і пропагуємо.

Я розповім Вам проти чого я, що, на мою думку, варто змінити в нашій майбутній громаді, від чого відмовитися і що треба обов’язково розвивати, імплементувати та берегти.

Я  проти:
Я за: 
Злочинної практики непрозорого розподілення землі та комунального майна громади. Лише прозорий розподіл землі і точно не через “схеми”. Ми п’ять років стежили за тим, як працює ця корупційна машина. Ми знаємо, що варто змінити! 
Споживацького ставлення до міста та його майна, коли “господарники” вважають ресурси громади  своїми та використовують їх виключно у своїх цілях, заробляючи на цьому.
Чиновник — найманий працівник та кваліфікований менеджер, а не одноосібний власник ресурсів громади. Чиновник у своїй роботі керується не власними інтересами, а виключно інтересами громади. Якщо чиновник живе лише бажанням заробити на громаді – його необхідно звільнити. Ми за створення нового підходу до служби в органах місцевого самоврядування, коли чиновники — це відповідальні менеджери, які відчувають поклик до служіння, а не користолюбства.
Утисків та несправедливості щодо місцевого бізнесу. Занепаду підприємств і  труднощів у відкритті власного бізнесу. Відсутності дієвих програм з підтримки дрібного та малого бізнесу на Дрогобиччині.Розвиток місцевого бізнесу та сучасні підприємства. Ми за створення сприятливих, прозорих та однакових умов для всіх бізнесменів. Щоб не було так, коли одному підприємству затверджено один розмір орендної плати та земельний податок, а іншому — зовсім інший. Розвиток ОТГ – це створення сприятливих умов для бізнесу, через різноманітні програми підтримки.
Заробляння на тендерах, коли у місті мають можливість працювати з бюджетом лише кілька фірм, які мають статус “своїх”. Іншому бізнесу, чесному, дорога до бюджету закрита. Такі тенденції негативно впливають на розвиток бізнесу, прозорість у місті, рівень корупції, а також на якість надання послуг, бо конкуренція відсутня як така.“Зелене” світло бізнесу для роботи з бюджетом та викорінення схем, які діють при розподілі бюджетних коштів. Бізнесу для роботи з бюджетом повинні бути створені рівні умови, бо це розвиток, здорова конкуренція і, як наслідок,  покращення якості надання послуг.
Занепаду сіл Дрогобиччини та Стебника, які можуть залишитися на маргінесі новоствореного ОТГ.У новій ОТГ бюджет має розподілятися рівномірно аби не було “мертвих” та забутих зон. Прозоре та рівномірне розподілення бюджетних коштів поміж усіх суб’єктів ОТГ — наш пріоритет.
Занепаду Дрогобицької солеварні та нищення історії через руйнування історичних будівель, відсутності дієвої програми збереження пам’яток архітектури.Продовжимо розвиток Дрогобиччини  як туристичного регіону через ініціативу БерегТи, “зелений” туризм, впровадження концепції розвитку туристичної сфери Дрогобиччини та відновлення солеварні. 
Відсутності інклюзії на вулицях міст, або її імітацію при ремонтах та новому будівництві. Інтереси маломобільних груп населення не враховуються через відсутність інституції, яка б могла займатися проблеми людей з інвалідністю і фахово представляти їхні інтереси у раді ОТГ та інших органах місцевого самоврядування і державної влади.ОТГ має бути інклюзивним і доступним для маломобільних груп —  людей з інвалідністю, старших осіб, батьків з візочками. Врахування інтересів усіх груп при будівництві та реконструкціях.Заснування інституції уповноваженого у справах людей з інвалідністю. Нова структура контролювала б дотримання всіх вимог доступності у громаді. 
Занедбаних, небезпечних вулиць, недружніх до автомобілістів, пішоходів та велосипедистів.
Розвиток дорожньої інфраструктури міст та сіл ОТГ, в т.ч. тротуарів. Якісне освітлення вулиць та зрозуміла логістика.Якісну та приязну для велосипедистів інфраструктуру — ВелоДрогобиччина.
Дорогих, незручних, а інколи небезпечних маршруток та відсутності якісної транспортної інфраструктури міста та ОТГ.Ми розробимо і впровадимо план сталої мобільності ОТГ за зразком європейських громад із зручним і  безпечним  транспортом. 
Формування генерації молоді “какая разніца” і відсутності якісного військово-патріотичного виховання молоді. Реалізуємо концепцію якісного військово-патріотичного виховання молоді із залученням до цього процесу ветеранів ООС. Проєкт “Безпечна школа” та “Бар’єр”.
Доступності алкоголю і наркотиків. У Дрогобичі та Стебнику є велика проблема із поширенням алкоголізму та наркозалежності. Влада самоусунулася від цих проблем, передавши проблему на відкуп  громадським організаціям, зовсім не допомагаючи їм. У підсумку —  кількість алкоголіків та наркозалежних  зростає. Створення режиму нетерпимості до поширення алкоголю та наркотиків на Дрогобиччині через дієві інформаційні компанії. Підтримка громадських організацій, які займаються роботою з узалежненими особами та реабілітацією.Стимулювання роботи поліції щодо протидії діяльності алкопритонів та продажу наркотиків. 
брехні!правду!

Громада повинна керуватися принципами сталого розвитку, коли території розвиваються рівномірно, а ресурси використовуються з думкою, що після нас тут ще мешкатимуть наші діти. Це проста і зрозуміла річ, якої варто дотримуватися.

Депутати, які отримають повноваження у новій раді Дрогобицької ОТГ,  повинні бути депутатами не лише окремого будинку, не лише окремої вулиці чи окремого округу, міста чи села… Ці люди повинні стати депутатами та представниками всього ОТГ, щоб кожен мешканець Дрогобиччини мав свого представника, навіть у найвіддаленішому селі. Для цього потрібно працювати над такими змінами, які б стосувалися всіх, немає значення, де ви мешкаєте — в Дрогобичі чи Стебнику, Рихтичах чи Лішні.

Олег Дьорка

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top