Українка стане першою жінкою-диригенткою в історії всесвітньо відомого оперного Байройтського фестивалю

У 2021 році вперше в історії на всесвітньо відомому Байройтському фестивалі у Німеччині диригуватиме жінка.

Це буде українка Оксана Линів з Бродів.

Під керівництвом Линів буде виконана опера “Летучий голландець”. Режисером вистави стане росіянин Дмитро Черняков, який також стане дебютантом на Байройтському фестивалі.

Про таке пише DW з посиланням на газету Welt.

Цього року Байройтський фестиваль, на якому виконують твори німецького композитора 19-го століття Ріхарда Ваґнера (Richard Wagner), вперше в післявоєнній історії скасували через пандемію коронавірусу. Однак наступного року захід має відбутися, впевнена Катаріна Ваґнер. “З боку акціонерів є абсолютна воля зробити фестиваль у 2021 році можливим”, – сказала вона. Директорка фестивалю зазначила, що він відбудеться за всіма необхідними безпековими нормами.

Линів зазначила, що “є щось особливе в тому, що вона стане першою жінкою, яка диригуватиме в цьому чарівному місці” з часу заснування Байройтського фестивалю.

“Ріхард Вагнер написав для жінок важливі та визначальні ролі у своїх операх та зобразив їх надзвичайно емансипованими. Ось чому, я думаю, він би пишався тим, що майже через 140 років після його смерті жінка вперше втілить в життя його чудову музику”, – сказала Линів в коментарі DW.

Оксана Линів народилася в Бродах на Львівщині в сім’ї музикантів. Її викладачі у Львівській музичній академії радили їй відмовитись від “нежіночої” професії диригента і замість цього рекомендували їй грати на флейті. Втім, вона не дослухалася до їхніх порад. З 2008 по 2013 рік диригентка очолювала Одеський оперний театр.

Линів продовжила свою кар’єру в Західній Європі асистенткою Кирила Петренка в Баварській державній опері в Мюнхені. У 2017 році вона стала першою жінкою, яка обійняла посаду музичного керівника опери в Граці.

#ВАРТО

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top