Військових на Донбасі позбавлятимуть премії за відкриття вогню у відповідь без наказу

Міністерство оборони видало указ про запровадження додаткових премій військовим на Донбасі. Але за порушення, наприклад, за вогонь у відповідь без наказу командира, ці премії забиратимуть.

Першим про цей наказ повідомив журналіст Юрій Бутусов, згодом Міноборони та морська піхоти підтвердили, що він існує. 

Про це інформує Громадське.

Бутусов каже, що військових штрафуватимуть за порушення, однак це трохи не так, бо насамперед цей наказ дає додаткову премію солдатам і офіцерам — від 5 до 18 тисяч гривень. А за порушення цієї премії позбавлятимуть. Тобто солдати не отримуватимуть менше, ніж зараз.

Порушеннями указ називає:

  • вчинення військовослужбовцями військового адміністративного правопорушення або адміністративного правопорушення;
  • наявність облікованих під час виконання службових обов’язків випадків захворювань через порушення правил гігієни, травмувань через порушення заходів безпеки, суїцидів та невиправданих бойових втрат серед особового складу;
  • відкриття вогню (у тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності.

35 окрема бригада морської піхоти підтвердила існування наказу, зазначивши, що виплата нагороди військовим — «крок правильний і обґрунтований».

«Жодної заборони на право і обов’язок захищати Батьківщину у розробленому порядку, який регламентує виплати винагороди, — немає. Її не може бути за визначенням», — наголосили там.

Водночас Міноборони відповіло так, що краще б не відповідало, бо зрозуміліше від цього не стало.

Всі висновки та оцінки передчасні.

Міністром оборони України до наказу було висловлено застереження.

Робота над документом триває. Його мета: додатково мотивувати наших військових, що зараз стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Міністерством оборони винайдено необхідні кошти. Залишилось уточнити деталі.

Cтежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews
#ВАРТО

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top