Стебник 50 років тому збурив КДБ національними прапорами на вулицях

Стебницьких хлопців у 1972-му посадили за український прапор

48 років тому Стебник збурив увесь КДБ тодішньої УРСР. Четверо 17-річних школярів таємно вивісили у місті два синьо-жовті стяги, так вони протестували проти переслідувань шістдесятників.

У 1972 році на цій будівлі стебничани-відчайдухи вийшли на балкон і вивісили національний прапор. Хлопці вирішили, що час сколихнути національну свідомість гірничого Стебника.

Шматки синьої та жовтої тканини купували у Львові. Прапори при свічках, аби дорослі нічого не запідозрили, шили власноруч.

Хлопці вивісили стяг також у центрі міста, який провисів пів дня. Бо юнаки міцно примотали його дротом та залишили напис «заміновано».

Стебницьких бунтарів знайшли тільки за три місяці. Двом учасникам заколоту присудили по кілька років концтаборів, двом іншим пощастило більше – через надто юний вік дали по два роки.

Як на них вийшли і хто можливо «здав» – є загадкою до цих пір. Відчайдухи запевняють, жоден із них не пошкодував, що тієї ночі перед 9 травня 1972 року вивісили українські прапори. Впевнені, попри вік, кожен із них знову пройшов би таке випробування совісті.

Нині двох із цих активістів уже немає – Зеновій Дмитрів і Петро Ярунів померли. Любомир Старосольський живе в Англії, у рідному місті залишився лише Роман Калапач.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top