Україна вперше відкликала посла з Білорусі

Офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри у білоруському суспільстві.

Таку заяву зробило Міністерство закордонних справ України 15 серпня.

Вже 17 серпня Україна відкликала посла з Білорусі для консультацій щодо подальшої взаємодії. Однак таке рішення не пов’язане з протестами в Білорусі.

Минулої п’ятниці Мінськ передав затриманих вагнерівців у Росію, незважаючи на наявність всіх підстав передати їх Україні.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, цей крок підірвав довіру між країнами і завдав важкого удару двостороннім відносинам.

– З огляду на це, я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин в новій реальності для вироблення відповідних рішень з урахуванням всього комплексу чинників.

Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку в стосунках з Білоруссю, і робимо це лише через неприпустимі дії Мінська, – зазначив міністр.

Після передання вагнерівців, Олександр Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну в недружніх кроках проти Білорусі, вважає Кулеба.

Виклик посла на консультації до столиці – одна із форм дипломатичного реагування, яка застосовується для демонстрації невдоволення політикою чи недружніми діями іноземної держави.

ДжерелоМЗС

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top