Рада звільнила голову Нацбанку Смолія

Після подання президента, Верховна Рада 3 липня звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку.

За рішення проголосували 286 народних депутатів.

Увечері 1 липня голова Нацбанку подав у відставку, пояснюючи це рішення “систематичним політичним тиском”.

“Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – написав у заяві про відставку Яків Смолій.

В Офісі президента спростували будь-який тиск на інституцію та заявили, що НБУ “буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності.

Яків Смолій мав очолювати НБУ до 2025 року.

Під час виступу у парламенті Смолій ще раз наголосив на політичних мотивах своєї відставки, і сказав, що намагався, наскільки міг, чинити спротив рішенням, які могли б нанести шкоду економіці України, зокрема, згадав і вимоги необґрунтованої емісії грошей. Водночас він не назвав джерело цього тиску.

Серед методів політичного впливу на нього і на НБУ Яків Смолій назвав “тиск через суди, проплачені мітинги, інформаційні атаки”.

“Я прийняв важке, але необхідне рішення… Я йду з високо піднятою головою і залишаю НБУ на вашу відповідальність”, – заявив він.

Стабільність та незалежність керівництва НБУ є однією з найважливіших умов співпраці Міжнародного валютного фонду з Україною. Для другого траншу допомоги восени країна зобов’язалась зберегти “інституційно сильний та незалежний НБУ”. МВФ та посли країн Великої сімки вже заявили загрозу втрати незалежності НБУ.

Банк був останнім важливим державним органом, керівництво якого не змінив президент Зеленський. Офіс президента у своїй заяві запевнив, що незалежність Нацбанку збережеться.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top