Слідчі ДБР оголосили Порошенку підозру

Фото – Радіо Свобода

Слідчі Державного бюро розслідувань оголосили народному депутату та пятому президентові України Петру Порошенку підозру.

Перед цим Петро Порошенко відмовився брати участь у допиті ДБР в межах провадження про «обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників».

«Допит не відбувся, бо плану здійснювати допит не було. Насправді був план спробувати оголосити Петру Порошенку повідомлення про підозру. Як тільки ми з колегами зайшли до кабінету слідчого, ще до того, як почався допит, до нас прийшов працівник Офісу генерального прокурора, до речі, не представивши повноваження», – сказав один з адвокатів Порошенка Ілля Новіков.

Він додав, що в таких випадках підозру має оголошувати безпосередньо генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Пізніше Офіс генпрокурора підтвердив інформацію про оголошену Порошенку підозру.

«За даними слідства, народний депутат підозрюється у тому, що, будучи Президентом України, у 2018 році шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу – Голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду. Наразі вирішується питання щодо обрання відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – зазначили в прес-службі Офісу генпрокурора.

Додамо, що напередодні Ірина Венедіктова в інтерв’ю «Українським новинам» заявила, що готова підписати підозри Петру Порошенку та іншим народним депутатом за наявності достатніх доказів. За її словами, щодо Порошенка Офіс генпрокурора відкрив 21 справу: 17 – її попередник Руслан Рябошапка, ще 4 – вона сама.

Нагадаємо, що Печерський суд дозволив примусово привести на допит Петра Порошенка у ДБР 10 червня як свідка у справі про приховування від митниці колекції картин. Адвокати політика назвали це рішення незаконним, оскільки Порошенко не був присутній під час засідання суду.

Раніше Петра Порошенка вже викликали на допит у справі про картини, проте він не прийшов. Натомість 26 травня екс-президент відкрив виставку цих же картин у Музеї Гончара. За словами його адвоката, допит Порошенко проігнорував, оскільки за законом виклик до слідчого не може відбуватися у форматі відеозвернення. Сам він запевняє, що купував усі картини законно й має відповідні документи.

26 травня представники ДБР приїхали в музей Івана Гончара, щоб вручити повістку Порошенку особисто та провести «слідчі дії». У ДБР заявляли, що адміністрація музею та інші особи перешкоджали слідчим діям. Пізніше повістку Порошенку вручили через його дружину Марину. 28 травня у Музеї Гончара заявили, що ДБР арештувало приватну колекцію картин Порошенка.

Крім того, його викликали на допит щодо запису його розмов з колишнім віце-президентом США Джо Байденом, через які Офіс генпрокурора відкрив проти нього справу про держзраду. У свою чергу ДБР відкрило справу через прослуховування його кабінету, у результаті якого і з’явилися ці плівки.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartones

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top