Об’єднані села Дрогобиччини. Чи є перспектива і план, в перспективному плані?

Фото – Дениса Іваницького

Ну що ж, вітаю! Тепер ми остаточно дізналися як виглядатиме нова мапа Дрогобицького ОТГ. 32 населених пункти і Стебник, як бонус, несподіванок ніби й немає. Дрогобицькі володіння чи не вперше за всю історію тепер лежатимуть виключно на рівнинах. Немає вже земель дрогобицьких в Карпатах. Тому офіційно можемо вважати, що найвищою точкою новоствореної дрогобицької ОТГ є новобудова на Лесі Українки, пропоную встановити на даху флагшток і означите це місце на мапі, як пік ОТГ. 

Багато хто дивується, як в одну територіальну громаду потрапили село Котоване і Бійничі між якими майже 40 кілометрів відстані, а я не дивуюся, ну бо чим відрізняється кожне з сіл яке увійшло в Дрогобицьку ОТГ? Так є більші й менші села, є без сільради, але є й при трасі, з більшою церквою, з меншою церквою, зі школою чи без, з магазином чи з клубом. Наші села згрубша на одне лице. 

Ось взяти мене, та й з Дрогобича, із заплющеними очима, відвезти в одне з сіл. Скажуть мені, що я в Бикові, буду вірити, що то Биків, скажуть, що я в Лужку, отже в Лужку. Депресивні покинуті села, з однаковими проблемами, тут немає роботи, грошей і загалом перспективи. І ніби в насмішку  план об’єднання цих населених пунктів називається “перспективним”. 

Фото – ВАРТО

В жовтні будуть вибори. Про перспективи цього організму розкажуть ті хто буде балотуватися. В депутати підуть і нові і добре знані в районі старі персонажі, і якщо наш дрогобицький політичний істеблішмент добре досліджений, кожного з них ми ‘’викохали’’ і ‘’виховали’’ самі, тобто знаємо наших політиків місцевих як облуплених, то район для нас, це ‘’Терра інкогніта’’. 

Я це зрозумів, на представленні нового голови дрогобицької РДА кілька місяців тому. Пам’ятаю з цікавістю спостерігав за районними політичними елітами, хто як говорить, як поводиться. Загалом, тоді на представлені пани Стицули я зробив висновок, що районні політики подібні до дрогобицьких, тільки в рази побожніші. Свою побожність підкреслюють при кожній нагоді, як зрештою кожен раз нагадують про власний патріотизм та любов до України. В місті ці ‘’штучки’’ з вишиванками і прилюдним биттям поклонів в церкві працюють, але працюють що раз менше. Зрештою, останні парламентські вибори це довели. Ми так і не дізналися чи знає на пам’ять депутат Саламаха декалог українського націоналіста, і чи взагалі він греко-католик? Думаю нас чекають неймовірні вибори, таких, ми ще точно не мали. Міська політична фауна змішається з районною. Прогнозую, що на цих виборах загальна тактика політичних сил буде такою: села будуть страшити містом, а місто будуть страшити селом. Люди в селах дуже бояться, що пани з міста ‘’роздєрєбанять’’ їхні землі, я не раз про це чув від самих мешканців району, натомість багато моїх знайомих з Дрогобича з жахом уявляють, що до проблем, які вже є, додадуться медицина, освіта, інфраструктура та соціалка, вірніше їх відсутність, разом з приєднаними селами. На мою думку, і одні і другі мають рацію. 

Так правдоподібно будуть розпилювати землю, і не тільки, тут якби і до ворожки не ходи, а з іншого боку побоювання про те, що тепер треба в поті чола, спільно розвивати недорозвинуті члени зшитого організму теж справедливі. Що ж нас чекає спрогнозувати важко, а все тому, що немає в тому перспективному плані головного: плану та й взагалі розуміння в якому керунку має рухатися новостворена громада, які інфраструктурні проєкти має здійснювати, розвивати і на що націлюватися. Чи матимемо на цих виборах битву інфраструктурних стартапів які запропонують політичні сили?  Боюся переможе старий перевірений популізм, адже люди не хочуть чути гірку правду. Хочуть зберегти лікарню з пологовим і хірургічним відділеннями, але народжувати чи оперуватися хочуть в місті. В школі 15 дітей і стільки ж вчителів? Нічого страшного, нехай буде. Нема дороги, бо лісовози крали ліс і розбили її остаточно? Ну що зробиш, зате дали кілька ‘’кубіків’’ лісу на нову церкву. Все це замкнуте коло електоральної підтримки, легше забілити гниле, ніж зробити по-людські. 

Фото – ВАРТО

Словом, Дрогобицька ОТГ яка в такому ж складі могла бути створена ще кілька років тому, і давно  вже реалізовувати коштовні проєкти за гроші державних субвенцій, створиться тільки восени цього року.

Хто винен, що втратили стільки грошей та можливостей? Відповідь проста.

Винні чинні політики, яким було не вигідно втрачати посади, усі ці сільські голови на райці боялися, ще одних передчасних виборів, і відтягували процес створення ОТГ, аж до того часу, доки Шмигаль не шмигнувши оком підписав мапу, створивши майбутнє добровільне об’єднання громадян, котрі вперто ніяк не могли добровільно об’єднатися.

Це важливо пам’ятати, ну і звісно гори шкода, ми остаточно рівнинна ОТГ.

Андрій Юркевич

Повне або часткове використання матеріалів ресурсу “ВАРТО — Галицькі Новини” дозволяється лише за умови прямого, відкритого для пошукових систем гіперпосилання на безпосередню адресу матеріалу на сайті vartonews.com.ua.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top