На Львівщині понівечили середньовічне Стільське городище (ФОТО)

фото

У Львівській області біля середньовічного Стільського городища встановили скульптуру Богоматері, чим змінили його унікальний вигляд.

Про це повідомили у ФБ-пабліку “Львівське Опілля”, передає ЛБ.

“У селі Дуброва впритул до Стільського городища майже два тижні тривають будівельні роботи – проводять масштабні насипи ґрунту і встановлюють фігуру Богоматері.

“Львівське Опілля” вимагає реакції щодо спотворення Стільського Городища У селі Дуброва впритул до Стільського…

Geplaatst door Львівське Опілля op Maandag 4 mei 2020

Роботи не є санкціонованими ні місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади”, – повідомили активісти.

Проведені роботи вже змінили вигляд середньовічного городища VIII-X століття, яке є історико-культурним заповідником і пам’ятником археології національного значення.

“Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток – не втрутилися впродовж двох тижнів і не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції і збереження унікального вигляду пам’ятника.

Ми не проти нових сакральних об’єктів, однак такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України”, – йдеться в повідомленні.

На подію відреагував заступник голови ЛОДА Юрій Холод:

“Наразі можемо говорити про несанкціоновано встановлену скульптуру, бетонні сходи та земляний насип, змонтовані в межах охоронної зони пам’ятки археології національного значення – Стільське городище. Ніхто не звертався ані до нас, ані до Міністерства культури, про дозволи встановити сакральну скульптуру на території заповідника.

Відповідно, вже сьогодні ми формуємо комісію, яка виїде на місце найближчим часом і складе акт. Свої висновки обстеження ми надішлемо терміново до Міністерства культури.
Без дозволів Міністерства культури не можна проводити жодних робіт на пам’ятках культури національного значення. І саме Мінкульт має відреагувати на порушення і визначити, як діяти далі з самовільно встановленим об’єктом.

До комісії увійдуть представники Тростянецької ОТГ, директор заповідника, археологи, правоохоронні органи. Це грубе порушення пам’яткоохоронного законодавства, тому саме поліція і прокуратура мають відреагувати.

Наразі є така ситуація, що і керівництво ОТГ, і директор заповідника нам розповідають, що не знають, хто встановлює фігуру Матері Божої на території їхнього заповідника.

Не розумію, як так сталося, що першим на порушення не відреагував директор заповідника, адже саме він мав би розуміти цінність цілісності та збереження автентичності пам’ятки. Я за справедливість. В цій галузі треба наводити порядок, бо багато всього нищить час, а багато – невігластво.
Тому позиція в нас одна: ми фіксуємо порушення і повідомляємо відповідні державні органи. Чи було дотримано норм законодавства, хто відповідатиме за порушення і як направити завдану шкоду, мають вирішити фахівці та правоохоронці, має відреагувати Міністерство культури та інші відповідальні органи.


ДОВІДКА. Стільське городище білих хорватів було відкрито в 70-х роках ХХ століття. У результаті археологічних досліджень було встановлено, що на порослому лісом плато, над селом у IX – початку XI століття існувало велике місто. Його населення могло сягати 40 тисяч осіб.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top