Підпалив траву – заплати 150 тисяч. Рада посилила покарання

Верховна Рада схвалила законопроєкт, яким суттєво підвищує штрафи за спалювання сухої трави та пошкодження лісів.

Штраф підвищили до 153 тисяч гривень, а за підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати п’ять років в’язниці.

В останні кілька тижнів в Україні горить підпалена суха трава, що призвело до масштабних лісових пожеж. Вже понад тиждень горить і Чорнобильська зона.

Державна служба з надзвичайних ситуацій намагається приборкати пожежі, але не всюди їм це вдається.

***

Верховна Рада почала вносити зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення. У залежності від того, як кваліфікують дії підпалювача і до чого вони призведуть, можуть бути різні штрафи та терміни ув’язнення.

Планується, що у Кримінальному кодексі збільшать штраф за забруднення повітря з 200 неоподаткованих мінімумів (3 400 грн) – до 3 600 мінімумів (61 200 гривень).

За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень, стерні, сухих трав та рослинності штраф підвищують з п’ятисот мінімумів (8,5 тисяч гривень) до 9 тисяч мінімумів (153 тисячі гривень.)

За це може бути і позбавлення волі на п’ять років.

В Адміністративному кодексі пропонують покарання за порушення пожежної безпеки в лісах, що призвели до пожежі, збільшити з 50 неоподаткованих мінімумів (850 грн) до 900 мінімумів (15 300 гривень).

Тут же пропонується підвищити покарання за випалювання рослинності та рослинних залишків на сільськогосподарських землях і власних городах з 20 мінімумів (340 грн) до 360 мінімумів (6 120 гривень).

Якщо ж це спалювання сталось у заповіднику, то покарання буде 720 мінімумів – 12 240 гривень.

Екологи наполягають, що випалювання сухої трави погіршує стан довкілля і забруднює атмосферу.

Висока температура під час випалювання погіршує родючість ґрунтів та нищить цілі лісові масиви та екосистеми.

***

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top