Пристрасті за КП “Дрогобицький ринок”: позиції чинного та колишнього керівників

Щойно перед впровадженням карантину та закриття міського ринку в КП “Дрогобицький ринок” відбулася зміна керівника. Впродовж останніх чотирьох років КП «Дрогобицький ринок” очолював Володимир Білоган. У березні цього року міський голова Дрогобича не продовжив колишньому керівнику контракт, а підприємство очолив Ігор Кушнір.

Зрозуміло, що зміна керівництва одного з найприбутковіших комунальних підприємств спричинила до резонансу та багатьох пересмикувань. Відтак, ми поспілкувалися з Володимиром Білоганом, колишнім очільником ринку, та Ігорем Кушніром, який зараз керує цим підприємством.

У коментарях для Варто позиції нинішнього та колишнього керівника КП “Дрогобицький ринок” щодо реального стану справ у підприємстві.

***

Ігор Кушнір:

«У перші дні після призначення мене на посаду було виявлено низку недоліків та значну суму заборгованості, що не відповідає показникам, які раніше озвучував попередній керівник КП «Дрогобицький ринок» Володимир Білоган. Станом на 04.03.2020 року заборгованість КП «Дрогобицький ринок» становила 1 мільйон 54 тисячі гривень, що містити як кредиторську заборгованість, так і внутрішню. Попереднім керівництвом не було здійснено жодного Акту приймання-передачі документів та інвентаризаційного майна, яке було закріплено за ними. Було видалено реєстр обліку орендарів та оплат підприємців промислового ринку, не виявлено частину договорів, які були укладені з підприємцями, а також відсутня документація з кадрових документів. Щодо ситуації із покращення умов для торгівлі на ринках, то за останні чотири роки на промисловому ринку умови покращили на загальну суму 70 тисяч гривень. На продовольчому ринку суттєвих робіт не проводили. Але при цьому важливо врахувати те, що лише за 2019 рік підприємство заробило понад 13 мільйонів гривень. А два роки тому підприємство продало нежитлові приміщення у торговому центрі «Максимус» в якому також находилась адміністрація промислового ринку, за що отримало кошти у сумі 1 мільйон 215 тисяч гривень. Роботу готельного комплексу за колишньою назвою «Тустань» на вимогу суду взагалі мають припинити шляхом опечатування будівлі. З 16 вересня 2019 року по 27 вересня 2019 року Дрогобицький районний відділ ГУ ДСНС України проводив позапланову перевірку щодо техногенної та пожежної безпеки у будівлі готелю. За результатами перевірки виявлено низку порушень.

18 лютого 2020 року Львівський окружний адміністративний суд прийняв рішення задовольнити адміністративний позов Дрогобицького районного відділу ГУ ДСНС про зупинення роботи будівлі готелю шляхом опечатування та вимикання джерел живлення до усунення порушень. За п’ять місяців необхідних заходів, щоб уникнути зупинення роботи будівлі готелю, вжито не було. Понадто, про ситуацію з готелем міську раду було проінформовано лише напередодні офіційного оголошення рішення суду про вимогу (тимчасово) зупинити роботу готелю.«Із виявлених під час перевірки 22 порушень 17 вже усунуто. Невиконаними залишились ще п’ять, однак сума коштів, які необхідна для їх усунення, враховуючи стан справ на підприємстві, є захмарними. Тим більше зараз, коли підприємство втратило основні надходження через закриття на час карантину промислового та продовольчого ринків. Ми проінформували керівництво про реальний стан справ та сподіваємося на залучення додаткових коштів з міського бюджету”.

Володимир Білоган:

“Зрозуміло, що не продовження мого контракту має виключно політичний підтекст. Важко пояснити чому міський голова побачив у мені та нашій команді ворогів, попри те, що за чотири роки ми вивели підприємство на новий рівень, в тому числі й готель “Тустань”. Дуже шкода, але в голові міського голови зараз вибори й це дуже сумно. Проте, як є, так є. Зараз ми бачимо скільки бруду ллється на нас з усіх сторін — це і боти в фейсбуці, які виписують різні дурниці, це і безпідставні звинувачення. Хочеться передати недругам — ваша справа марна. Ми добре знаємо в якому стані був ринок на початку нашої роботи та бачимо який стан справ зараз. Ми не брали гроші в міського бюджету, а навпаки — наповняли його. А зараз що?! Виявляється, що місто має дати ринку гроші. Це смішно і свідчить про чиюсь абсолютну непрофесійність. Люди просто не розуміють, куди потрапили та для чого. Варто наголосити на тому, як відбувалося моє звільнення: абсолютно таємно. Зі мною міський голова навіть не поговорив і не було дотримано процедури. Це стосується, зокрема, Акту приймання — передачі. Поспіхом звільняли. Це їхній вимір і рівень, не мій. Коротко про роботу ринку за час роботи нашої команди: ми вивели із тіні всі необліковані точки, за перший рік збільшили прибуток вдвічі. Ми виготовили документи, що посвідчують право власності на готель “Тустань”, власником якого зараз є місто, встановили металопластикові вікна, проведено ремонти та т.д. Звісно, в зимовий період в “Тустані” є проблеми. Найперше це через опалення, але протягом року нам завжди вдавалося вирівнювати ситуацію. Огородили промисловий ринок, збудували площадку №5, дещо забрукували, впорядкували торгівлю на вулиці Ковальській, де процвітала стихійна торгівля. Всі роботи вдалося зробити без жодного кредиту, на відміну від інших КП, які часто беруть кошти з бюджету. Найважливіше нам вдалося змінити філософію роботи. Можна працювати чесно, проте чинній владі, мабуть, таке не потрібно.”

***

Нагадаємо, що станом на зараз КП “Дрогобицький ринок” не працює через впровадження карантинних заходів. Не працює і готель “Тустань”.

Не будемо робити жодних висновків щодо ситуації, яка склалася довкола КП “Дрогобицький ринок”, висновки за вами.

Олег Дьорка

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews
Стежте за нами у Instagram: www.instagram.com/vartonews.com.ua

Share this post

scroll to top