Уляна Супрун про коронавірус. Варто знати, що таке COVID-19

Уляна Супрун, фото – 24 канал

“Зараз в медіа і соціальних мережах публікується дуже багато матеріалів про коронавірус. І в багатьох із них зустрічається неправильне або неповне пояснення важливих понять чи процесів, що стосуються вірусу, його поширення та хвороби, яку він спричиняє”, – пише у своєму блозі Уляна Супрун.

Важливо, щоби ми були обізнані з чим зараз боремося. Що більше правильної інформації ми знаємо, то краще розуміємо як діяти. На що варто звернути увагу, передусім 👇

➡ Що таке коронавіруси?

Коронавіруси — передусім це зоонозна інфекція. Природним резервуаром більшості коронавірусів є тварини, приміром, пальмові цевети, кажани, навіть кобри. Коронавіруси також РНК-віруси, тому мають високу частоту мутацій і швидко змінюються, в тому числі стають патогенними для людей.

➡ Які три коронавіруси спричини спалахи хвороб серед людей?

Вірус SARS-CoV (severe acute respiratory syndrome coronavirus), який викликав хворобу SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome або важкий гострий респіраторний синдром), вперше був визнаний у Китаї в листопаді 2002 року. http://bit.ly/2Gc6ffw

MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome-related coronavirus), який викликав MERS (Middle East Respiratory Syndrome або Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром). Про перший випадок було повідомлено у 2012 році в Саудівській Аравії. http://bit.ly/38XYRk0

SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) — новий штам коронавірусу, який вперше було виявлено в місті Вухан китайської провінції Хубей. Цей вірус генетично пов’язаний з коронавірусом SARS-CoV, який викликав спалах хвороби SARS 2002-2003 року, тому вони мають схожі назви, яка відрізняється цифрою наприкінці.

Зокрема, ВООЗ наголошує, що задля запобігання занепокоєння серед деяких груп людей, особливо в Азії (що найбільше постраждали від спалаху SARS) можна називати коронавірус SARS-CoV-2: “вірус, що викликає COVID-19” або “вірус COVID-19”. https://bit.ly/3deZxEZ

COVID-19 — це хвороба, яку спричиняє вірус SARS-CoV-2. ВООЗ ще також називає її коронавірусна хвороба 2019. Називати вірус “китайський” чи “уханський” недоречно.

➡ Які існують тести для визначення інфікування вірусом SARS-CoV-2?

Швидкий тест і лабораторний ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція).

Швидкий тест можна виконати за зразком крові, результат тесту готовий протягом 15 хвилин. Залежно від особливостей виробництва, здатний виявити антитіла вірусу в середньому після 4-7 дня інфікування.

ПЛР — базується на виявленні РНК вірусу в крові або слині та виконується в лабораторії. Він показує наявність вірусних частинок у взятих пробах. Його перевага у тому, що він виявляє присутність низьких концентрацій РНК коронавірусу вже на 1-2 день інфікування. В цей період людина може ще не мати симптомів хвороби, а швидкі тести до таких концентрацій ще не чутливі. Для отримання результатів тесту ПЛР потрібно кілька годин.

➡ Якщо швидкий тест показав позитивний результат, його потрібно підтверджувати лабораторним тестом ПЛР.

➡ Позитивний тест ПЛР означає, що людина інфікована SARS CoV-2.

➡ Людина, інфікована SARS CoV-2, не завжди має виражені симптоми. Якщо вони є, наприклад, підвищення температури, кашель, труднощі з диханням чи біль у горлі, це означає, що людина хворіє на COVID-19.

➡ Якщо людина інфікована SARS CoV-2 і не має виражених симптомів, або вони легкі — вона повинна дотримуватися самоізоляції терміном мінімум на 14 днів. При цьому їй призначається симптоматичне лікування, а також надається підтримка телефоном.

➡ Інфіковані з серйозними симптомами потребують госпіталізації.

Поширте цю інформацію!

Share this post

scroll to top