(Не)безпечний шлях. Дорога Дрогобич-Трускавець. Чи буде альтернатива

Дорогу вкотре закрили для великогабаритного транспорту, не зважаючи на те, що така заборона існує з вересня 2017 року. У ЛОДА обіцяють цього разу для контролю цілодобове патрулювання.

Після першого масштабного обвалу карстових пустот науковці попередили – у зоні ризику дорога Дрогобич – Трускавець. Під дорогою також є пустоти і це небезпечно. На покритті з’явилися тріщини, то ж дорога будь-якої миті може піти під землю. Щороку дорога просідає на кілька сантиметрів.

Зараз тут дозволений рух лише легкового транспорту. Фахівці розробили план альтернативної дороги, але наразі він так і залишився на папері.

Науковець інституту «Гірхімпром» Василь Дяків, який вивчав проблему пустот Полімінералу багато років у коментарі Варто наголосив:

«Дорога є в першу чергу в зоні ризику, лише спостерігати і нічого не робити – це не вихід з ситуації. відповідно якщо там буде далі йти вібрація, динамічне навантаження від транспорту там рано чи пізно буде провал»

Проте масштабного різкого обвалу не прогнозує. Пустоти під трасою не такі значні, просідання відбувається поступово, але процес іде.  

«Вона просідає м’яко, без різких розривів, але деформації йдуть. Там є глинисті ґрунти які пом’якшують обвал. Різкого провалу не передбачається».

Проте рано чи пізно вона просяде до такого стану, що нею вже ніхто не поїде. То ж відкладати справу у довгу шухляду не можна.

Ольга Біла

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews
Стежте за нами у Instagram: www.instagram.com/vartonews.com.ua

Share this post

scroll to top