“Нове провалля поблизу Стебника очікуване та прогнозоване. Далі буде” – геологи


Сьогодні 15 березня 2020 р. в межах гірничого відводу рудника N 2 Стебницького ГХП Полімінерал на пласті 10 Пд-Сх за напрямком основного потоку карстових вод з річки Вишниця, з якого у рудник потрапляє 80% вод, стався черговий карстовий провал.

За попередньою інформацією подія трапилася 11:00 годині.

“Діаметр провалу, не радіус, близько 150 метрів, глибина провалу 50-55 метрів. Борти провалу дуже круті близько 60-65 градусів і як наслідок, схили досі продовжують обвалюватися. Гідрогеологічна та маркшейдерська служба веде спостереження над ситуацією, що склалася. Ще раз нагадуємо, що карстопровальні явища, будуть продовжуватись до повного затоплення рудника”, – повідомив доцент кафедри екологічної та інженерної геології й гідрогеології ЛНУ імені Івана Франка.

На думку Василя Дяківа нове провалля не загрожує дорозі, оскільки воно немає відношення до тих процесів, тих потоків, які пролягають під дорогою. Проте над перенесенням дороги варто працювати, бо там теж є пустоти!

Зіновій Варивода, колишній директор «Полімінералу», член-кореспондент АГН України, розповів, що нове провалля є абсолютно очікуваним і варто чекати нових, які виникатимуть ще у майбутньому.

“Провалля буде рухатися далі і до дороги теж. Це просто питання часу”, – розповів Зіновій Варивода.

Нагадуємо вам, що в ніч проти 30 вересня 2017 року стався обвал карстової породи на території Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», де в 1970-80 роках проводився інтенсивний видобуток калійних солей.
Утворилося провалля діаметром близько 300 метрів та глибиною до 50 метрів.

2019

Олег Дьорка

Share this post

scroll to top