Велика Дрогобицька ОТГ. Партіям підготуватися до виборів!

Якщо Кабінет міністрів України погодить проєкт перспективного плану формування територій громад Львівської області, запропонований Львівською обласною державною адміністрацією, то на Дрогобиччині буде створено п’ять ОТГ.

Вже зараз чітко можна сказати, що не буде ОТГ ні у Рихтичах, ні у Підбужі.

24 листопада ЛОДА надіслала проєкт перспективного плану на погодження у Кабмін.

Отож, ймовірно буде створено наступні ОТГ:

Дрогобицька ОТГ

Громади, які можуть увійти до Дрогобицької ОТГ: Дрогобицька, Стебницька, Бистрицька, Болехівська, Броницька, Верхньогаївська, Волянська, Дережицька, Добрівлянська, Долішньолужецька, Лішнянська, Михайлевицька, Нижньогаївська, Почаєвицька, Раневицька, Рихтицька, Снятинська, Медвежанська, Нагуєвицька, Унятицька та Ступницька

Бориславська ОТГ

Перелік громад: Бориславська, Попелівська, Урізька, Ясенице-Сільнянська.

Трускавецька ОТГ

Перелік громад: Трускавецька, Доброгостівська, Модрицька, Орівська, Станильська, Уличненська.

Меденицька ОТГ:

Перелік громад: Меденицька, Летнянська, Опарівська, Волощанська, Вороблевицька, Грушівська, Довжанська, Літинська, Ріпчицька, Ролівська, Солонська, Верхньодорожівська.

Східницька ОТГ:

Перелік громад: Східницька, Головська, Бистрицька-Гірська, Довжанська-Гірська, Новокропивницька, Старокропивницька, Опаківська, Рибницька, Ластівківська, Підбузька, Залокотська, Смільняньська.

Велике Дрогобицьке ОТГ

Якщо цей проєкт перспективного плану отримує погодження Кабміну, то найбільшою ОТГ на Дрогобиччині буде Дрогобицька, яка об’єднає 21 громаду.

Наразі невідомо, яку кількість населення об’єднає Дрогобицька ОТГ. А це дуже важлива цифра, адже саме кількість населення визначить за якою з систем обиратимуть депутатів до нової ради вже у форматі ОТГ.

За новим Виборчим кодексом вибирати депутатів міських, районних, сільських та селищних рад з населенням до 90 тисяч осіб будуть за мажоритарною системою відносної більшості. В одному окрузі зможуть вибрати від двох до чотирьох депутатів, перемагає кандидат, який отримує найбільшу кількість голосів виборців.

Вибори в ОТГ, де мешкає понад 90 тисяч осіб (виборців), будуть проходити за пропорційною системою з відкритими списками. Спочатку виборець повинен обрати партію, а потім депутата з цієї партії.

Мандати отримають місцеві організації партій, які подолали бар’єр у 5%. Тобто, мажоритарки не буде. І багато з цих політтехнологічних схем, які роками заводили у ради “господарників”, “досвідчених керівників КП” або ж любителів перед виборами провести дитяче свято, встановити дитячий майданчик, з’явитися з гречкою на окрузі, вже не спрацюють.

Якщо Дрогобицька ОТГ подолає бар’єр у 90 тисяч осіб (виборців), учасникам виборчого процесу на Дрогобиччині варто задуматися про партії.

Партіям підготуватися до виборів!

Значення партійних осередків на Дрогобиччині зросте.

Все більше політиків, які вирішили позмагатися за депутатський мандат чи за посаду голови ОТГ, змушені будуть асоціювати себе з тією чи іншою політичною силою.

Так вже склалося, що партійну роботу у міжвиборчий процес на Дрогобиччині здійснювали буквально кілька місцевих осередків. Подавали ознаки життя ті осередки кандидати яких брали участь у виборах до ВРУ та були кандидатами у Президенти. Але не всі. Досі, наприклад, нічого не відомо про Дрогобицькі міські чи районні організації партій “Голос” чи “Слуга Народу”. У більшості з партій навіть не створено сторінок у Фейсбуці.

А вже ближче до виборів з’явиться ціле поле нових осередків, “нових” політиків та облич про яких мало хто що знає, окрім того, що вони просто існують.

Виборцям вже зараз варто задуматися над тим, кому вони готові довірити розвиток одного з найбільших ОТГ на Львівщині.

На жаль, за роки Незалежності фактичний розвиток політичних партій в Україні не відбувається. Було створено чимало політичних проєктів, які не мали ані ідей, ані програм, ані поглядів. Такі політичні проєкти створювали лише з однією ціллю — отримати реальну владу, використовуючи різноманітні політичні технології.

Проте поруч з проєктами, які традиційно виникають перед виборами, існують й менші організації справжні партії, де є й ідеологія, де є розвиток української політичної традиції. Проте немає таких бюджетів як у Слуги Народу, ЄС, ОПЗЖ чи БЮТ.

Завдання для свідомих виборців вже на ці вибори — знайти ці політичні партії та спробувати довірити свій голос нетрадиційним політичним проєктам, а партіям, де є життя не лише напередодні виборів, але у міжвиборчий період.

Ну що ж, вибори стартували!

А щодо формату Дрогобицької ОТГ –  останнє слово за Кабміном.

***

Олег Дьорка

Share this post

4 Replies to “Велика Дрогобицька ОТГ. Партіям підготуватися до виборів!”

  1. Читач сказав:

    Чому автор і сайт такі неграмотні? Вони мови взагалі не навчалися?

    1. admin сказав:

      Про що вам йдеться?

  2. Читач сказав:

    Про незнання вами мови.

    1. admin сказав:

      Конкретніше?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top