Кодування супутникового ТБ. Чому так сталося і що робити? (ВІДЕО)

 

28 січня 23 українські телеканали закодували свій супутниковий сигнал. 

Що відбувається? Чому так відбувається?

Які українські канали залишаться на супутнику у відкритому доступі, а які ні?

Які переваги та ризики кодування?

Які альтернативи відкритому супутнику?

***

За матеріалами detector.media

Які альтернативи відкритому супутнику?

Щоб продовжити дивитися канали медіагруп, треба обрати один з варіантів. Підключитися до цифрового ефірного телебачення Т2, до одного з двох легальних супутникових провайдерів, до кабельних мереж або до інтернет-телебачення за технологіями IPTV або ОТТ.

Звісно, тепер за це все доведеться заплатити!

Як далі дивитися телеканали через офіційний супутник?

Зараз в Україні є дві супутникові платформи: Viasat (входить у групу «1+1 медіа», власник Ігор Коломойський) та XtraTV (входить у «Медіа Групу Україна», власник Рінат Ахметов). Обираєте одну з них, купуєте в неї новий тюнер, який буде розкодовувати сигнал. Тюнер треба встановити – це може зробити офіційний майстер, який представляє цих провайдерів. Далі потрібно обрати пакет каналів і щомісяця платити абонплату.

Старий тюнер після кодування використовувати або перепрошити буде неможливо. Нові тюнери даватимуть можливість дивитися телебачення у двох режимах: як і раніше, з відкритого супутника (FTA), де вже не буде каналів українських медіагруп, та через легального провайдера (DTH) – Viasat або XtraTV.

Скільки коштують тюнери, де їх купити?

Тюнер для перегляду супутникового телебачення повинен мати маркування «УТБ» («Українське телебачення»). Тоді він підтримуватиме систему кодування Verimatrix, якою користуються медіагрупи.

Тюнери можна придбати на сайтах супутникових провайдерів (viasat.ua та xtratv.com.ua), а також у магазинах електроніки. Купуючи обладнання, будьте обачними. Нещодавно Viasat заявив, що шахраї під виглядом фірмової брендованої продукції Viasat продавали споживачам дешевші тюнери Т2 для цифрового ефіру.

Тюнери для супутникового телебачення коштують 1099 грн. На сайті Viasat вартість разом з підключенням майстром компанії становить 1499 грн. А в XtraTV можна не лише купити тюнер за 1099 грн, а й узяти в оренду за 29 грн на місяць. На сайті XtraTV крім тюнера ще можна замовити САМ-модуль Xtra за 899 грн. Але він сумісний не з усіма моделями телевізорів: телевізор має підтримувати стандарт цифрового мовлення DVB-S / DVB-S2 та мати роз’єм CI+. Радимо вивчити інструкцію до вашого телевізора.

Скільки треба платити за легальний супутник? Які пакети та акції пропонують провайдери?

За умови підключення до 2 лютого Viasat пропонує своїм новим абонентам перші три місяці користування обраними тарифами за зниженою абонплатою: «Національний» – 69 грн/міc., «Сімейний» – 59 грн/міc., «Престижний» – 149 грн/міc., «Престижний HD» – 199 грн/міс., «Преміум HD» – 249 грн/міс. Після завершення дії акції абоненти сплачуватимуть стандартну вартість пакетів: «Національний» – 89 грн/міc., «Сімейний» – 109 грн/міc., «Престижний» – 179 грн/міc., «Престижний HD» – 249 грн/міс., «Преміум HD» – 299 грн/міс.

При підключенні до сервісу Xtra TV користувач отримує пакет «Xtra Комфорт» за 55 гривень на три місяці, а після цього пакет коштуватиме удвічі дорожче. На інші пакети ціни вищі: «Xtra Національний» – 69 грн/міс, «Xtra Старт» – 97 грн/міс., «Xtra Максимум» – 116 грн/міс, «Футбол» (канали «Футбол 1» і «Футбол 2» у HD та SD якості) – 99 грн/міс, «СуперСпорт» («Футболи»+Setanta Sports) – 149 грн/міс, TV1000 Premium HD – 69 грн/міс.

Як підключитись до кабельного, ефірного або інтернет-телебачення? І скільки за нього потрібно буде платити?

Ефірне цифрове телебачення. Його перевага в тому, що після підключення 32 ефірні канали можна буде дивитися безкоштовно, тобто без щомісячної абонплати. Якщо ваш телевізор не підтримує стандарт DVB-T2 (читайте інструкцію та маркування на телевізорі), то вам потрібно придбати і встановити тюнер Т2. Його приблизна вартість – від 300 грн. Також треба купити домашню антену Т2 (коштує близько 300 грн) і розмістити її таким чином, щоб вона приймала ефірний сигнал. У великих містах кімнатну антену, можливо, доведеться встановити на балконі, у селах – вуличну антену підняти на дах або на стовп.

Також треба перевірити, чи є у вашому районі ефірний сигнал, бо наразі цифрове ефірне телебачення покриває не всю Україну. Як це перевірити? Найпростіше – запитати в знайомих і сусідів, чи ловиться в них Т2. Можна ще зателефонувати в служби підтримки загальнонаціональних телеканалів (телефони на сайтах каналів) і спитати, чи покривають вони ваше село, селище чи містечко.

Кабельне телебачення. Насамперед ви маєте дізнатися, які кабельні провайдери є у вашому місті або районі. Адже для підключення до будинку (і всередині багатоквартирного будинку) мають бути прокладені дроти (оптоволоконні лінії). Кабельні провайдери можуть пропонувати різні послуги. Аналогове кабельне телебачення – це найдешевші пакети, але в них пропонуються тільки канали в стандартній якості (ніякого HD), і їх кількість обмежена кількома десятками. Цифрове кабельне телебачення – дорожче, зате дає більш якісну картинку, а в пакет вміщуються до двох сотень каналів.

Інтернет-телебачення. Тут слід обрати з двох можливих послуг. IPTV – інтернет-телебачення, яке прив’язане до послуг конкретного інтернет-провайдера. ОТТ – інтернет-телебачення, яке можна підключити через інтернет, незалежно від того, хто ваш інтернет-провайдер. Послуги IPTV надають самі інтернет-провайдери або й деякі кабельні оператори («Воля», «Ланет»). До ОТТ належать такі сервіси, як Megogo, Oll.tv, Sweet.tv.

Щоб підключити послуги ОТТ-сервісів, швидкість інтернету має бути 2-4 мегабіт (для перегляду каналів у SD-якості) або 8-12 мегабіт (для перегляду каналів у HD-якості).

Найдешевші пакети кабельного та інтернет-телебачення залежно від регіону коштують від 80 грн. Детальніше про вартість пакетів провайдерів можна прочитати в матеріалі «Детектора медіа» «Планка у 80 гривень. Як зміняться ціни провайдерів у 2020 році».

***

Підготував Олег Дьорка

Share this post

scroll to top