Сьогодні – День Соборності України

22 січня в Україні святкують День Соборності.

Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Вперше День соборності України відсвяткували у 1939 році в Хусті.

Тоді це місто було столицею Карпатської України – чехословацької автономії. А офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми.

Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року.

Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Акт злуки було проголошено на Софійській площі Києва. Після цього відбувся молебень та військовий парад.
Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його.

Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву “Живий ланцюг”. Тоді люди вишикувалися ланцюгом” від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей. Акція стала одним із свідчень того, що українська нація подолала страх перед комуністичним режимом і готова маніфестувати свою незгоду політиці комуністичної партії. Ця подія стала провісником майбутнього падіння СРСР і проголошення нової незалежної і соборної України.
Від того часу ідея проведення “живого ланцюга” стала доброю традицією. Такі акції влаштовують щорічно в різних куточках України, а в Києві 22 січня прийнято подібним чином “з’єднувати” два береги Дніпра – лівий та правий. 

Україні і сьогодні потрідна єдність, особливо під загрозою зовнішнього ворога – Росії, та внутрішнього – колаборантів та проросійського активу, яий дуже часто займає найвищі посади у нашій країні.

 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top