Зеленський і Путін привітали один одного з Новим роком. Поговорили про новий обмін

У вівторок, 31 грудня, Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Володимиром Путіним.

Президенти, зокрема, привітали одне одного з новорічними святами та взаємним звільненням утримуваних осіб, яке відбулося кілька днів тому: 29 грудня з полону в так званих “ЛНР” і “ДНР” повернулися 76 українців. Україна, своєю чергою, передала бойовикам 127 людей.

У пресслужбі Володимира Зеленського повідомили, що під час розмови йшлося також про наступні етапи обміну: “Домовилися негайно перейти до узгодження списків для звільнення українців, серед іншого і кримчан, які перебувають в Криму та на території Росії, і росіян, утримуваних в Україні”.

“Сторони висловили надію на те, що повне припинення вогню вздовж лінії розмежування на Донбасі розпочнеться найближчим часом”, – йдеться на сайті президента України.

Окрім того, президенти також привітали укладення контракту про транзит російського газу через Україну, який Нафтогаз і Газпром підписали напередодні.

У пресслужбі Володимира Путіна зазначили , що результати газових перемовин “створюють сприятливу атмосферу для вирішення інших двосторонніх проблем”.

Там додали, що розмова відбулася “з ініціативи української сторони”.

Новий контракт про транзит російського газу через Україну керівники Нафтогазу і Газпрому уклали в ніч на 31 грудня – за день до закінчення старого договору.

Документ підписаний на п’ять років, з можливістю подальшої пролонгації ще на десять. Мінімально гарантований обсяг російського газу, що прокачуватиметься Україною в перший рік, – 65 мільярдів кубометрів, у наступні чотири роки – по 40 мільярдів кубометрів.

При цьому сторони відмовилися від усіх взаємних претензій і погодилися відкликати усі поточні позови і скарги з обох сторін.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top