Дрогобицька солеварня повинна належати територіальній громаді Дрогобича! – ЛОР

Львівська облрада підтримала ініціативу щодо передачі  ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод» у комунальну власність територіальної громади Дрогобича.

На сесії 24 грудня депутати проголосували відповідне звернення до Кабміну.
«Зважаючи на те, що підприємство не має стратегічного значення для держави у виробництві солі, не приносить значних прибутків (160 тис. грн у 2018 році), має значний рівень зношеності основних фондів, сім споруд (з дев’яти) на територыъ заводуб які є пам’ятками архітектури місцевого значення, перебувають у незадовільному або аварійному стані (відповідно до результатів інвентаризації 2013 та 2017 років, їх стан щоразу погіршується), просимо Кабінет Міністрів України вжити необхідних заходів для збереження майнового комплексу ДП «Солевиварювальний Дрогобицький завод) та передачі його в комунальну власність територіальної громади міста Дрогобича», – йдеться у зверненні обласних депутатів до Кабміну.

Депутати облради підтримали ідею, що комплекс солеварні міг би стати центром туризму і розвитку креативної економіки.

Дрогобицька солеварня працює понад 700 років і на сьогодні вважається найстарішим чинним підприємством України і це єдине підприємство в Україні, яке ще видобуває сіль способом виварювання. Така технологія має перспективу бути занесеною до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Упродовж 2018 року громадськість Дрогобича напрацювала концепцію ревіталізації підприємства, на основі якої студенти-магістри Львівської політехніки розробили архітектурний проект. Згідно з концепцією солеварня має розвиватись у культурному, туристичному, рекреаційному та бальнеологічному напрямках, зберігаючи при цьому виробництво.

Відео з події:

Також буда проведена акція  Збережи солеварню! Напиши листа Прем’єр-міністру! 

Дрогобичани звернулия з листами до Прем’єр-міністра України з вимогою зберегти солеварню та передати її Дрогобичу, тобто в комунальну власність. Аакцію підтримує більшість чинних громадських організацій Дрогобича.

Зазначимо, постановою Кабміну від 25 листопада 2019 року Державне підприємство «Солевиварювальний Дрогобицький завод» виставлено на приватизацію. 

Зараз підприємство перебуває в занепаді через відсутність будь-якого розвитку та неякісний менеджмент. Перспективою для підприємства може стати його передача у комунальну власність громаді Дрогобича, адже завод – символ міста!

А ось в якому стані перебувала солеварня у 2017 році.

З того часу ситуація лише погіршилася.

Аерозйомка:

Олег Дьорка

Засніжена Дрогобицька солеварня з висоти пташиного лету (ФОТОФАКТ)

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top