Голодомор в Україні: 10 фактів про геноцид

  1. Штучний голод забрав життя 3 млн 943 тис. українців. Це останні дані Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.
  2. З тодішніх семи областей України найбільше постраждали Київська та Харківська, де померли понад 1 млн осіб. Найменше жертв було в Чернігівській та Донецькій областях.
  3. Доведені до відчаю селяни їли тіла своїх чи сусідських померлих дітей. За деякими даними, за канібалізм під час Голодомору засудили понад 2,5 тис. людей.
  4. У пресі перша згадка про голод в СРСР з’явилася у грудні 1933 року. В газеті Manchester Guardian вийшли три статті британського журналіста Маґеріджа. Він розповів, що в Україні люди помирають від голоду. Після цього радянська влада заборонила іноземним журналістам їздити в ці регіони.
  5. На рівні офіційного партійного керівництва слово Голодомор вперше прозвучало в грудні 1987 року. Перший секретар ЦК КПРС Володимир Шербицький на урочистостях з нагоди 70-ліття УРСР визнав факт голоду.
  6. ЦК Компартії України у 1990 році дозволив публікацію книги Голод 1932-1933 рр. в Україні: очима істориків, мовою документів.
  7. А у 2006-му СБУ розсекретила понад п’ять тисяч сторінок державних архівів про Голодомор.
  8. Автор терміну геноцид, польський та американський юрист Рафаель Лемкін у 1953 році першим із фахівців міжнародного права визначив винищення української нації сталінським режимом як геноцид.
  9. Верховна Рада у 2006 році офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.
  10. Парламентська асамблея Ради Європи у 2010 році відмовилася визнавати голод геноцидом українців, проте визнала сталінський режим винним у масовому голоді в СРСР.

 

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top