Масштабний обмін: Хто повертається в Україну.

7 вересня між Україною і Росією має відбутися масштабний обмін утримуваними особами «35 на 35»

Росія видасть Україні 24 моряків. Також у списках на обмін український режисер Олег Сенцов. З різних російських в’язниць до Москви для обміну привезли ще декількох українців – зокрема: Володимира Балуха, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Романа Сущенка.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко були затримані у Криму 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, Сенцова – до 20. У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в’язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Володимира Балуха ФСБ Росії затримала в грудні 2016 року. ФСБ стверджувало, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Засудили Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі. У серпні 2017 року проти Балуха порушили нову кримінальну справу – нібито за побиття начальника ізолятора.  Суд визнав Балуха винним і засудив до 5 років позбавлення волі.

Роман Сущенко – власний кореспондент “Укрінформу” у Франції, якого затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Росія звинуватила його у шпигунстві. 4 червня 2018 року Московський міський суд визнав українського журналіста винним і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму.

Українського студента Павла Гриба росіяни викрали 24 серпня 2017 року на території Білорусі. Юному українцю інкримінували “схиляння до теракту”. Його засудили до 6 років позбавлення волі. Гриб оголошував голодування.

 

Джерело – Українська правда

 

Cтежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top