П’ять районів замість 20. Так планують поділити Львівщину

У Мінрегіонбуді та в ЛОДА представили проекти укрупнення районів області.

В Україні стартував другий етап реформи децентралізації, в межах якої на Львівщині готують масштабну адміністративно-територіальну реформу. Вона передбачає укрупнення районів із 20 до п’яти або шести.

У Мінрегіоні пропонують утворити п’ять районів та 61 об’єднану територіальну громаду. Йдеться про Львівський, Дрогобицький, Самбірський, Червоноградський і Золочівський райони. Як пояснили  у департаменті економічної політики ЛОДА, у міністерстві послуговувались фінансовими показниками та межами доступності.

Водночас у ЛОДА розробили власний варіант поділу області, в якому пропонують створити 6 районів та майже 70 ОТГ. Йдеться про Львівський із адміністративним центром у Львові, Дрогобицький із центром у Дрогобичі, Червоноградський, Стрийський, Самбірський і Золочівський райони із адмінцентрами у Червонограді, Самборі і Золочеві відповідно. Найбільшим із них буде Львівський район.

Цей проект готував департамент економічної політики ЛОДА. Після чого, приблизно два тижні, його погоджуватиме комісія та направить на остаточне погодження в Міністерство регіонального розвитку.

Як ця реформа працюватиме і чи вдасться за нею провести наступні місцеві вибори наразі в ЛОДА сказати не можуть, адже ще не всі ОТГ остаточно сформувались.

Після нового адміністративно-територіального поділу рай.адміністрації матимуть значно менше обов’язків і повноважень та будуть виконувати радше наглядові та рекомендаційні функції. Натомість громади на місцях отримають більше повноважень, зокрема гроші йтимуть на пряму в ОТГ, а не в район.

 

Нагадаємо, нині Львівщина поділена на 20 районів.

 

 

Cтежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top