Перші призначення Зеленського: Богдан, Шефір, Хомчак та інші

Сьогодні новообраний президент Зеленський видав низку Указів, якими призначив на посади людей із своєї команди.

Адміністрацію новообраного президента України Володимира Зеленського очолив юрист Андрій Богдан.
 
Богдан працював в уряді Миколи Азарова, захищає інтереси олігарха Ігоря Коломойського і є юристом виборчої кампанії Зеленського. Богдан підпадає під дію закону про люстрацію: він не може упродовж 10 років працювати на держслужбі з часу вступу закону в силу, тобто до жовтня 2024 року.

Однак, Адміністрація президента не зареєстрована юридично, про це пише Bihus.info  і не є органом влади, а тільки дорадчим, тож і її співробітники не є державними чиновниками. 

Один зі співзасновників «Кварталу 95» Сергій Шефір став першим помічником президента Володимира Зеленського. Сергію Шефіру 54 роки. Народився у Кривому Розі, де закінчив гірничорудний інститут. У 1995 році, коли Шефір разом із старшим братом Борисом організовували в Кривому Розі фестиваль КВК, познайомились із Володимиром Зеленським.

Пізніше разом із Зеленським брати Шефіри у 2003 році заснували «Студію «Квартал 95». Вже під час президентської кампанії Шефіра називали «правою рукою» Зеленського. Він супроводжував тоді ще кандидата в президенти під час усіх важливих зустрічей з політиками, зокрема, з Володимиром Гройсманом.

Наступним указом Президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади голови Генштабу України та призначив на цю посаду Руслана Хомчака. Досі Хомчак працював в Генштабі під керівництвом Муженка, а у 2014-му він керував операцією виводу військових з Іловайська.

28 серпня 2014 року українські війська потрапили в оточення під Донецьком, в Іловайську — місті, яке вони за два з половиною тижні боїв так і не змогли взяти під свій контроль.

Наступного дня із бойовиками начебто вдалося домовитися про «зелений коридор» для виведення бійців та техніки. Обидві колони під час виходу із міста були розстріляні бойовиками та російськими регулярними частинами.

За офіційними даними в «Іловайському котлі» загинули 366 військових, 249 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

Першим заступником глави АП став Сергій Трофімов – досі був виконавчим продюсером «95 кварталу». Заступниками керівника АП президент призначив Олену Зеркаль (раніше – заступниця голови МЗС Павла Клімкіна), Юрія Костюка (він входив до креативної групи виборчого штабу, раніше писав сценарії до серіалів і фільмів «Кварталу»), Руслана Рябошапку (до приєднання до виборчого штабу працював в НАЗК) та Кирила Тимошенка(засновника продакшн «Гуд Медіа» і члена оргкомітету інавгурації).

У Верховній Раді новообраного президента представлятиме його радник Руслан Стефанчук – доктор юридичних наук, адвокат і головний ідеолог виборчого штабу Зеленського.

Своїм помічником глава держави призначив Андрія Єрмака: він юрист-міжнародник, засновник і CEO «Міжнародна юридична компанія», яка працює у сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права. Також Єрмак є засновником Garnet International Media Group.

Також своїм позаштатним радником Зеленський призначив Михайла Федорова – координатора цифрової команди у штабі президента.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top