Муніципальна варта не патрулюватиме стебницькі вулиці

 

У Стебнику, місті в якому мешкає двадцять тисяч людей, працює лише один поліціянт. Стебничани переконані, що така ситуація негативно впливає на криміногенне становище у місті, мовляв, наркоманія, часті крадіжки та розбої, які трапляються у Стебнику, наслідок режиму безкарності та вседозволеності, який вже не один рік панує у місті.

У березні 2019 року ми підготували сюжет в якому розповіли про цю ситуацію. Інформаційним приводом став пост у Фейсбуці стебничанки Ольги Мицак, яка описала цю проблему.

“Мені давно не було страшно у моєму місті. Стебник. Зараз тут грабують, душать, крадуть у білий день: за минулі 2 тижні лише з-посеред знайомих 4 розбої та грабежі. Кілька днів тому ледь не задушив у її ж будинку знайому через плазму та кілька гривень, наніс тяжкі тілесні сину і чоловіку….І не дивно, що злодії різного штибу, наркомани обрали Стебник і стебничан жертвами: камер немає, 1 поліцейський на 22 000 населення,- от і весь захист…. Якщо не втрутитись у ситуацію, атмосфера терору і страху надовго стане господарем міста!”, написала Ольга Мицак.

У сюжеті ми поспілкувалися з місцевими мешканцями, міським головою Стебника Петром Старосольським та начальником поліції Дрогобича Андрієм Біласом.

А ситуація типова для України, як каже Майкл Щур: “люди бідкаються, а влада розводить руками”.

Від стебничан ми дізналися, що на їхню думку ситуацію могли б покращити чергування працівників КП “Муніципальна варта” (далі – “МП”).

А чому б і ні?! Раз вже працює КП “МП”, а Стебник та Дрогобич, фактично, одне місто, то вартувало б Дрогобичу теж втрутитися у розв’язання цієї проблеми. Нагадаємо, що Стебник — адміністративно є частиною Дрогобича.

Відтак, ми підготували звернення до міської ради з пропозицією розглянути можливість участі працівників “МП” в патрулюванні міста, встановити камери відеоспостереження та клопотати перед органами МВС збільшити постійний штат працівників поліції.

Міська рада відповіла.

Щодо встановлення відеоспостереження: “бюджетом м. Дрогобича на 2019 рік не передбачено такі видатки”. Відповідно до Статуту КП “Муніципальна варта” ДМР, повноваження, права та обов’язки розповсюджуються виключно на територію Дрогобича, тобто патрулів працівників КП “МП” по Стебнику не буде! Також міська рада не буде звертатися до органів МВС з пропозицією збільшити чисельність штату працівників поліції у Стебнику, адже “ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством”.

Тому робимо висновок, що влада Дрогобича не буде ніяк допомагати стебничанам у розв’язанні безпекової проблеми.

***

Спільно зі стебничанами ми зібрали підписи та підготували листа начальнику Головного управління Національної поліції у Львівській області генералу поліції третього рангу Валерію Середі в якому вимагаємо вжити належних заходів для збільшення штату особового складу поліції, та посилити патрулювання вулиць у Стебнику.

Звернення підписали 150 стебничан.

Відповідь, опублікуємо. І сподіваємося, що обласне керівництво поліції врешті втрутиться у цю ситуацію і поліцейських на стебницьких вулицях побільшає.

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України 28.07.2017 №650, поліцейська дільниця – територія, що обслуговується дільничними офіцерами поліції, із чисельністю населення, що не перевищує 6 тис. осіб у сільській місцевості та 7 тис. осіб у містах. Відтак, очевидно, що територію міста Стебник мало б обслуговувати щонайменше три правоохоронці.

Олег Дьорка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top