АДВОКАТ ОЛЕГ ПЕТРЕНКО: «НАШ КЛІЄНТ МОЖЕ ПОВЕРНУТИ КОШТИ, ЯКІ ВІН ЗАПЛАТИВ ЗА НАШІ ПОСЛУГИ»

Вважаєте, що власна справа – це лише продавати товар і лише?
Зараз ми переконаємо вас, що продавати можна і свої знання та вміння. Як?
Про це розповідає екс-юрист міської ради, а нині співзасновник адвокатського об’єднання «Право. Порядок», член «Української Галицької Партії» Олег Петренко

– Олеже, у вас була ніби хороша робота – ви працювати юристом в міській раді. Чому пішли? І звідки з’явилася ідея власної справи, власного адвокатського об’єднання?
– Працював в юриспруденції в органах місцевого самоврядування з 2008 року. Але настав момент, коли захотілося відійти від тієї структури. Чому? Бо ця робота займає весь вільний час. Натомість, заробітна плата мізерна, і коли з’являється сім’я, народжуються діти – тобі стає дуже складно чесно працювати і зводити кінці з кінцями. Саме народження сина спонукало мене до зміни роботи.
Юриспруденцію не покинув: надавав індивідуальні юридичні послуги.
Згодом відбулися зміни в законодавстві – щодо необхідності ведення адвокатської діяльності для представництва сторони у суді. Ці зміни спонукали до нового навчання і отримання свідоцтва адвоката.
І вже після цього з’явилася ідея створення організації, об’єднання, словом, юридичної особи – для того, щоб належно працевлаштуватися, сплачувати податки, законно здійснювати свою діяльність. Тож знайшов партнера по бізнесу, і ми спільно вирішили створити адвокатське об’єднання. Це було в серпні 2017. Наша справа триває вже півтора роки.

– Чи виникали за цей час якісь такі труднощі, після яких хотілося все закрити, припинити і йти кудись на роботу: аби мати нехай мізерну, але стабільну зарплату?
– У Дрогобичі, як мені здається, юристу складно знайти нормальну роботу і гідну заробітну плату. Натомість у Львові зовсім інша ситуація. І, відверто, іноді може й закрадалися думки поїхати.

Однак бізнес в сфері послуг розпочати чи не найлегше. Потрібні мінімальні капіталовкладення: оренда офісу, меблі, комп’ютери. Все. Почати легко. Щодо клієнтів – треба працювати, шукати. Є знайомства, є спілкування з іншими людьми – з’являються й ті, хто зацікавлений в твоїх послугах. Так, це процес довгий. Але найперше задовільняє тебе в процесі роботи самого на себе те, що в тебе є вільний час, ти можеш організовувати свій час і ні від кого не залежиш. Це дуже великий плюс.
Щодо того, що доходи один раз більші, один раз менші, а там стабільна мізерна заробітна плата.. Це дуже суб’єктивно. Бо так, іноді бувають погані місяці, але хороших значно більше, і вони все перекривають.
Для мене важлива самостійність: що ти сам на себе, що платиш податки, хочеш розвиватися і робиш це – ось найголовніші критерії, які спонукають продовжувати, не зупинятися.

– Сфера послуг трохи специфічна. Коли продаєш товар – за нього береш гроші. А коли надаєш послугу – тут широке поле для маневру. Чи не бувало , що знайомі, родичі, друзі намагалися зловживати цим? І як вибудовується межа – між людськими стосунками і бізнесом?
– Місто маленьке, тут один одного знаєш… Може й виникало. Але мені простіше з цим працювати, бо маю партнера, він молодий чоловік , йому гроші – це важливо. В мене трохи інші цінності, але він завжди каже: «Добрими обіцянками і похвалами ти свою сім’ю не нагодуєш. Треба гроші».
Ми вже казали, що мамі, татові, братові і сестрі надаємо безоплатні послуги, всім іншим за гроші. Але так не буває. Бувають різні випадки. Атовці звертаються – люди, які для нас зробили дуже багато – мінімально віддячити своїми знаннями і часом це не складно.
Так само в межах діяльності осередку Галицької Партії часто доводиться аналізувати документи і рішення міської влади, пропонувати зміни до них, підказувати громадським активістам та чиновникам, як діяти в межах правового поля.

– Ведення юридичної особи і сплата податків: яка форма і яке податкове навантаження?
– Адвокатське об’єднання – це юридична особа, яка йде по спрощеній системі, як особливий вид діяльності. Ми платимо 5% від доходу, також ми оформлені, а це ПДФО, ЄСВ та військовий збір. Набігає немало.

– Яка особливість саме вашого об’єднання?
– Наша «фішка» в тому, що наш клієнт має змогу отримати назад кошти, які він заплатив за наші послуги. Яким чином? Держава прописала можливість відшкодування правничої допомоги адвоката. Немає обмежень щодо розміру цієї допомоги. Кожен адвокат індивідуально рахує, в залежності від обсягу справи. І в нас є випадки, коли клієнту були повернуті кошти, які він заплатив нам за наші послуги. Як це виглядає? Клієнт здійснює оплату на наш рахунок, ми пред’являємо квитанцію про сплату в суді, і, у випадку виграшу справи нашою стороною, – ці кошти відшкодовуються зі сторони , яка програла розгляд справи, та повертаються нашому клієнту.
Плюс для клієнта – він прийшов до нас скористався послугами адвоката, заплатив нам кошти, частину з них або й усю суму (розмір повернення встановлює суд) повернув назад.
Ця річ використовується у Дрогобичі лише двома-трьома адвокатами. Бо інші адвокати в переважній більшості є ФОПами, а щоб клієнт міг отримати відшкодування – його адвокат має бути самозайнятою особою, представником адвокатського бюро або адвокатського об’єднання, як от ми.
Якщо людина хоче отримати можливість повернення своїх коштів – має пам’ятати про цей момент.

– Які маєте плани на майбутнє?
– Є бажання розширюватися, збільшуватися. Я познайомився з багатьма колегами-адвокатами з різних регіонів, побачив їх рівень, дізнався їх шлях до цього. І нам теж це під силу! Потрібно працювати, удосконалюватися, на цьому й зосередимося.

 

Марія Кульчицька

МД, № 2 (49)

Публікацію створено в межах проекту “Розвивай\ся”

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top