Як реформувати медицину у горах

Гірська медицина має свої особливості. Щоб відвідати лікаря або лікарю – пацієнтів, треба добре находитися. Або наїздитися. Час, зусилля, майже цілодобове чергування, віддалені села і бездоріжжя – це те, що дуже знайомо лікареві у горах.

В Україні від 2017-го триває медреформа. Точку неповернення вона, кажуть, вже пройшла, проте питань до її реалізації ще багато. Тому 3 березня у Яремче Галицька Партія організувала зустріч “Медреформа: гірські виклики”.

Обговорити особливості реформи та надання медичної допомоги у гірській місцевості прийшли лікарі з Яремче, Надвірної та Богородчан. Експерти медичної групи Української Галицької Партії допомогли їм отримати відповіді на безліч питань: як? чому? коли? навіщо?

“Реформу втілюють медики, держслужбовці та звичайні пацієнти. Основна проблема – відсутність комунікації. Вона заважає в усьому”, – наголошує координатор медичної групи УГП Мирослав Брегман.

Медики нарікають, що є проблеми зі штатним розписом, фінансуванням, медичним персоналом, відсутністю колективного договору, програмами та внесенням декларацій.

“Реформа – це завжди складно. Пройшовши стажування у кількох країнах за кордоном, я зрозумів, що всі через це проходили. І ми теж маємо через це пройти”, – розповідає експерт медичної групи УГП, сімейний лікар амбулаторії смт Краковець Ігор Заставний.

Він розповів про успішні приклади реформування в Червонограді, Мукачевому та Краковці. За словами лікаря, реформа дає можливості, але треба вміти їх використовувати. Не всі громади готові підтримувати свою медицину. Але без цього нічого не вийде. Наприклад, у Розвадові на Львівщині за кошти місцевого бюджету медикам закупили техніку, а в Краковці влада та громада йдуть назустріч медикам й охоче співфінансують проекти місцевої амбулаторії. Люди починають розуміти, що свою медицину творять разом.

“Громада і медики самі мають навчитися формувати стратегію розвитку закладу та творити медицину, орієнтовану на людину. Медик – це теж людина”, – наголошує Ігор Заставний.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top