Константинопольський патріарх підписав томос для Православної церкви України!

Фото: Іван Сидор

Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос, який проголошує автокефалію новоствореної Православної церкви України.

 

Звершилося! Вітаю усіх нас із сьогоднішньою подією – підписанням Томосу про автокефалію Православній Церкві України….

Geplaatst door Петро Порошенко op Zaterdag 5 januari 2019

З цим указом офіційно завершується процедура отримання Україною церковної незалежності. Тепер 6 січня Варфоломій передасть томос до митрополита Київського та всієї України Епіфанія, який привезе його до Києва, де його зможуть побачити всі охочі.

Підписанню томоса передував молебень у церкві Святого Георгія в резиденції Константинопольського патріархату, участь в якому взяли представники Вселенського патріархату та Православної церкви України. Провів його митрополит Епіфаній.

Томос — це указ, який визначає статус новоствореної Православної церкви України. Він визнає і проголошує її незалежність.

 

На церемонії у Стамбулі були присутні президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій, предстоятель помісної церкви митрополит Епіфаній, екс-президент Віктор Ющенко та міністр оборони Степан Полторак.

Раніше в Україні існувало три православних церкви: УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна церква. Дві останні офіційно не визнавала жодна православна церква, а УПЦ МП — підпорядковувавався Москві.

Однак до 1686 року Україна мала незалежність від Москви і її Київську митрополію визнавав Вселенський патріархат, складовою якого вона була.

Нині Петро Порошенко заявляє, що здобуття незалежності для Православної церкви України — це складова національної ідентичності та національної безпеки. А міністр закордонних справ Павло Клімкін сказав, що «майже ніхто не очікував, що це відбудеться».

15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Пряма трансляцію від “Радіо Свобода”:

 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top