Тріумф дрогобицького майстра графіки. Ярослав Данилів

 

Впродовж найближчих двох тижнів у Палаці мистецтв музею «Дрогобиччина» можна оглянути графічні твори визначного українського художника Ярослава ДАНИЛІВА. В експозиції виставки, яка відкрилась 16 вересня в рамках святкування дня міста, представлені графічні твори створені протягом останніх 25-ти років. Це мініатюри та складні за композицією багатофігурні сюжети у техніці класичного офорту із елементами сухої голки та акватинти та оригінальними графічними деталями авторської техніки.

Графіка це жанр мистецтва, який досить складний для сприйняття, це – елітарне мистецтво, як поезія в літературі. Вимагає від глядача відповідної внутрішньої духовної роботи і тим більше інтригує і притягує до себе, адже розгадати коди, які зашифрував у своїх творах автор – зовсім не просто. Митець знаходиться в розквіті свого творчого життя, він володіє потужним потенціалом, як людина і як митець. Чимала аудиторія, яка зібралась на відкритті виставки була в захваті від творів художника, адже це перша персональна виставка автора в рідному місті.

Першою привітала автора директор музею «Дрогобиччина» Алла Гладун. Вона висловила подяку митцю за те що він за багато років своєї т

ворчої діяльності вперше в Дрогобичі відкрив свою першу персональну виставку, а також про те, що таким митцем, як Ярослав Данилів може пишатись не тільки Дрогобич, а й Україна. Не побоявшись таких високих слів на адресу Ярослава, як «геніально, дихати одним повітрям з таким майстром, жити в одному місті з генієм», виступили багато поважних дрогобиччан, колег художника: голова товариства «Бойківщина» Любомир Сікора, Голова Конгресу української інтелегінції Дрогобиччини Володимир Грабовський, художник зі Стрия Роман Берездецький, відома дрогобицька художниця Олеся Сікора, громадські діячі Роман Муль та Олександра Лисак. Окрасою мистецького святастали музичні виступи у виконання саксофоніста Ярослава Проціва та ансамблю скрипалів першої музичної школи під орудою Богдана Ворончака, а токож величезний фрагмент сценографічної роботи Ярослава Даниліва з вистави «Запорожець за Дунаєм». Вражені та захоплені гості розходились збагачені духовно мистецтвом непересічного, неперевершеного майстра графіки – Ярослава Даниліва.

 

Довідка: Ярослав Данилів – Заслужений художник України, Член національної спілки художників України, національної спілки театральних діячів України, засновник і голова Дрогобицької Асоціації Художників (ДАХ), головний художник Львівського академічного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича, відомий митець в України та в багатьох країнах Європи та світу. 
Автор численних персональних та групових виставок в Україні, США, Бельгії, Швеції, Італії, Кореї, Китаю та інших. В галузі театрального мистецтва ним створено більше ніж 45 сценографій до вистав в різних театрах України, в сакральному мистецтві – більш як 20 мозаїчних панно для церков різних конфесій в Україні. Нагороджений численними дипломами, преміями, медалями та почесними відзнаками, в нашій країні та за кордоном, як графік та митець в театральній сценографії. Працює в жанрах малярства на склі, олійному живописі, різних графічних техніках.

Надія Кікта
Палац мистецтв музею «Дрогобиччина»

Фото:
Ігор Гриник

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top