Не пали листя, подумай про інших!!!

Не пали листя, подумай про інших!!!

З настанням осені, з появою опалого листя, яке вже встигло трішки підсохнути, люди починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях.

І, на жаль, дуже часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, і часто – навіть різного сміття.
В такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Таке прибирання несе небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спаленого листя та рослинності, і особливо – відходів, побутового сміття.

Медики попереджають про можливі захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції чи навіть більш серйозні захворювання. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. Коли підпалити листя, всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів. У тліючих без доступу повітря рослинах утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Чому не можна випалювати траву навесні і до чого це призводить:

У нашому кліматі трава перегниває за зиму і не є перешкодою для молодої порості, а з часом перегнивають і гілки. Окрім цього, гілки в траві – прекрасне місце для гніздових птахів. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються до ґрунту. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.
Дбаючи про чистоту , не нашкодьте довкіллю та своєму здоров’ю!
На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ.
У вогні гинуть корисні комахи, які зимують у верхніх шарах ґрунту, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосферного повітря.

Що каже закон про “паліїв”?

Кодексом України про адміністративні правопорушення статтею 77-1 “Самовільне випалювання рослинності або її залишків” передбачено адміністративну відповідальність за:
“Випалювання стерні, лук, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1190 грн).
Такі ж дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – передбачають накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 680 грн) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190 – 1700 грн).”
Категорично заборонено спалювання рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при дотриманні вимог щодо охорони атмосферного повітря.
Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень.

Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомте про загоряння пожежників та поліцію.

Нагадаємо, що цього року у Стебнику постраждав 74-х річний чоловік, який на своєму городі палив торішню рослинність. Разом з травою зайнялись і штани дідуся. Він отримав опіки 3-го ступеня і був доставлений в реанімацію.

Палити сухе листя та траву – небезпечно, навіть через це.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top