Ціни на базові харчові продукти поступово зростатимуть протягом року
Більшість основних продуктів із раціону українців очікує суттєве здорожчання у 2025 році. Наприклад, гречка може коштувати 55-60 гривень за кілограм, а ціна на хліб “взлетить” на декілька відсотків. Про це у своїй колонці для Дзеркала тижня пише Лариса Гук, експерт у галузі сільського господарства.
За її словами, внаслідок інфляції, дефіциту сировини та зменшення обсягів врожаю в Україні очікується підвищення цін на продукти.відео дня
Зокрема, до списку потрапила соняшникова олія. Адже через скорочення врожаю соняшника в Україні та залежність від глобального ринку, ціни на соняшникову олію можуть зрости на 10-15%. Це пов’язано з тим, що попит на цей продукт залишається високим як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.
Подорожчає також вершкове масло.
“Дефіцит сирого молока в Україні, а також високі ціни на масло на світовому ринку роблять цей продукт дорогим. У супермаркетах пачка вершкового масла вже коштує понад 100 грн, і, за прогнозами, ціни зростатимуть”, пише Лариса Гук.
Експерт додає, що хліб залишається продуктом, ціна якого зростає поступово, але невпинно. Особливо це стосується свіжої випічки. Очікується, що вартість хліба збільшиться на декілька відсотків через підвищення витрат на виробництво та логістику.
Вартість гречки також поступово буде підвищуватися. У першому півріччі 2025 року очікується зростання вартості гречки до 55-60 грн/кг через підвищення собівартості виробництва.
Ціни на овочі також “повзуть” вгору. Серед традиційного набору овочів для борщу найпомітніше зростає в ціні морква. Тільки в січні цей помаранчевий овоч додав кілька гривень за кілограм.