В Ростовській області відкрився центр видачі паспортів РФ для мешканців Луганщини

#Хроніки_Гібридної_Війни
В Новошахтинську в Ростовській області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окремих районів Луганської області.

Про повідомляє «Інтерфакс».

«Сьогодні центр починає роботу в тестовому режимі. Ми приймаємо зараз документи від «уповноважених осіб ЛНР». У міру зростання звернень ми будемо збільшувати кількість таких пунктів», — заявив представник Головного управління у справах міграції МВС РФ Кирила Алзінова.

Так, за його словами, центр може прийняти до 200 заяв на день.

Представник російського МВС також повідомив, що завтра буде відкритий міграційний пункт, де будуть оформлятися паспорта для жителів районів підконтрольних «ДНР». Місцезнаходження цього центру він не уточнив.

***

Рішення президента РФ Володимира Путіна спростити видачу російських паспортів на окупованому Донбасі означає серйозну зміну в підході до конфлікту.

Фактично це означає, що Кремль ставиться до сходу України, як до окупованої Абхазії, Придністров’я і Південної Осетії, написав в блозі на LB.ua журналіст Віталій Портников.

“І в Придністров’ї, і в грузинських автономіях події розвивалися за схожою схемою. Спочатку роздавали російські паспорти, а потім Москва заявляла, що захищає на цій території громадян Російської Федерації”, – пояснив журналіст.

“Зрозуміло, що в цьому випадку Україна повторить долю Молдови, на десятиліття залишиться державою, що імітує розвиток і “захоплення” групою олігархів, постійно топче на місці, декларує європейську перспективу, але залежить від проросійських настроїв значної частини населення”, – аргументував свою точку зору Портников.

Портников помітив, що видача паспортів завжди супроводжувалася словами, що це робиться з гуманітарних міркувань, тому що “громадянства” невизнаних світом республік недійсні.

“Тепер можна розраховувати, що Росія вибере тільки один з можливих варіантів дестабілізації України за допомогою окупованого Донбасу – придністровський або абхазький”, – припустив журналіст.

У першому випадку Росія буде контролювати територію, впливати на неї ідеологічно і політично, але не визнавати її незалежність.

Абхазький варіант, на думку журналіста, менш вірогідний. Він означатиме визнання Росією “республік” як незалежних і інтеграцію туди своїх збройних сил.

“Лінія розмежування зникне і перетвориться в фактичний новий кордон України та Росії. Для Росії “ДНР” і “ЛНР” будуть “дружніми державами”, в яких до того ж проживають російські громадяни”, – пояснив Портников.

 

Нагадаємо:

  • 28 квітня президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ думає над наданням російського громадянства за спрощеною процедурою всім українцям, а не лише жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей.
  • 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для мешканців окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей. Помічник президента РФ Владислав Сурков назвав це рішення «справедливим та неминучим», а «очільники ДНР» та «ЛНР» подякували за нього.
  • 25 квітня в українському уряді повідомили, що Росія готується провести верифікацію пенсіонерів Донбасу та внести їх до переліку отримувачів пенсійних виплат.
  • Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти та назвав крок Росії новим «паспортним» етапом окупації Донбасу.
  • На заклик України Радбез ООН 25 квітня зібралось на екстрене засідання через видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу, але там не ухвалили жодного рішення.
  • Переможець на виборах президента України Володимир Зеленський заявив, що Росії не варто даремно витрачати часна спроби спокусити громадян України паспортами РФ.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top