Де ростуть гриби на Львівщині: секрети від досвідченого грибника з Борислава

Олесь Боровик з Борислава — дослідник та фанат збору грибів, автор трьох книжок, поділився з читачами LVIV.MEDIA секретами збору грибів та місцями, де вони ростуть на Львівщині.

Одним із основних показників “грибної хвилі” — є масова поява грибів на ринку. Хоча там координати стандартні — вам скажуть, що з лісу. Та все одно — приблизний напрямок, звідки урожай, завжди можна вгадати. Тоді потрібно кидати всі справи, не очікувати вихідних чи неділі. Бо гриби чекати не люблять, і не будуть.

Розпочинати “грибний рейд” завжди бажано з розвідки. В першу чергу зверніть увагу на автомобілі, що по два, по три просто так стоять на узбіччі. Це неодмінна ознака того, що десь недалеко знаходяться грибні місця. Якщо ви побачили такі скупчення, то я вас вітаю — ви потрапили по призначенню і “грибна хвиля” якраз в розпалі.

Я рекомендую в першу чергу звернути увагу на автомобілі, що по два, по три просто так стоять на узбіччі. Це неодмінна ознака того, що десь недалеко знаходяться грибні місця.

В своїх мандрах я об’їздив багато маршрутів Карпатами. Проте живу в курортному регіоні, тому основні мої “угіддя” знаходяться в радіусі 50-60 км від курорту “Східниця” та курорту “Трускавець”.

Звичайно, всіх грибників найперше цікавить білий гриб. Одночасно — ці гриби і найважче знайти. Тому, з першого разу, рідко, навіть з провідником, вдається знайти свій “клондайк”. На це потрібен досвід і регулярні рейди грибними місцями. Для мене найкращий маршрут по білі гриби — це Турківський напрямок.

МАРШРУТ №1

Східниця – Новий Кропивник – Рибник – Майдан – Головське – Кіндратів – Ясениця (Ясінка) – Ісаї – Турка

Починаючи з села Головського розпочинається “боровиковий рай”. Діяти треба, як описано вище. Дорога там вибоїста, не важна, тому потребує постійної уваги. Припарковані авто покажуть і вам грибні місця. Вони розташовані і справа і зліва від дороги. Основне — не заходити за перевали, тримати дорогу в полі зору, щоб не заблукати. Скориставшись цим маршрутом окрім боровиків, ви обов’язково знайдете масу інших грибів. Там гарно росте дубовик (синяк), підберезники, підосичники, рижики, польські, моховики, лисички. Восени – прекрасні грубасики-опеньки. Екзотику різну я до уваги не беру.

МАРШРУТ №2

Східниця – Новий Кропивник, поворот праворуч на Старий Кропивник – Бистриця (на початку села можна відразу ліворуч підійматись вверх, на хребет: ростуть козарі, підберезники, маслюки), далі Смільна – Жданівка -Тур’є

Цей маршрут я називаю “маслюковим раєм”. Там дуже багато соснових лісів, тому туди я полюбляю їздити на заготівлю маслюків, підберезників, підосичників. А на полонинах села Смільна можна влітку зустріти дощовика гігантського.

МАРШРУТ №3

Східниця – Новий Кропивник – Коритище – Ластівки – Свидник

Маршрут пролягає поряд з річкою Стрий. В Коритищі можна перейти на другий беріг ріки по підвісному містку. Там, в селі Лавки, можна піднятись на гору, яка буде по ліву руку. Гарно ростуть білі гриби, підберезники, синяки, червоняки. А селі Свидник славиться білими грибами, маслюками.

МАРШРУТ №4

Сколівський напрямок (заповідник “Сколівські Бескиди”)

Східниця – Урич (фортеця Тустань) – Підгородці – Ямельниця. В с.Підгородці можливий поворот направо, на міст через річку Стрий. до с. Сопіт.

По всьому маршруту (по лівій стороні) ростуть білі, маслюки, підберезники, козарики (підосичники), лисички. Село Ямельниця славиться сосновими і буковими білими грибами, лисичками, малятами. Можливий вихід на село Зимівки і Орів.

Цей маршрут дуже зручний тим, що траса там ідеальна, щойно збудована, і поєднує курорт Східниця і Верхнє Синевидне (траса Київ – Чоп).

МАРШРУТ №5

Для тих, хто відпочиває в Трускавці, можу запропонувати непоганий маршрут в “недалекі Карпати”.

Трускавець – Стебник – Доброгостів – Уличне

Їхати в сам кінець села, в гори. Біля “хати лісника” повернути праворуч. Грибні місця там розміщені по праву і ліву сторону від дороги, до в’їзду в село Зимівки. Ростуть білі букові, дубові, ялинові, підберезники, козарики, лисички, сироїжки.

Білі гриби
Білі гриби

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top