У Львові відкрили меморіальну таблицю Ірині Фаріон

У Львові 27 серпня на фасаді будинку, де проживала Ірина Фаріон, відкрили меморіальну таблицю мовознавиці.

Про це повідомили у Львівській міській раді. 

Відкрили таблицю на вулиці Масарика, 3, де проживала Ірина Фаріон. Саме поруч з цим будинком її вбили. 

На відкриття таблиці прийшло близько сотні людей, вони також запалили лампадки в пам’ять про мовознавицю.

«Мама любила свою вулицю Масарика. Вона любила тут гуляти, працювати над науковими працями, записувати відео для всіх українців і просто жити. Вона жила на 5 поверсі, бо любила, щоб все було на «пʼятірки». Сьогодні минає 40 днів з дня смерті великої дочки України Ірини Фаріон. Таких, як моя мама, більше ніколи не буде, її ніхто не замінить», — розповіла донька мовознавиці Софія Семчишин. 

Розслідування вбивства Фаріон

Галицький районний суд Львова призначив тримання під вартою для 18-річного юнака, якого підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон. Його відправили до львівського СІЗО на 60 діб без права внесення застави.

Під час оголошення вироку суддя зачитав ім’я підозрюваного — його звати В’ячеслав Зінченко. Він сам своєї провини не визнає і каже, що він «з Фаріон нічого не робив». Хлопця затримали напередодні і підозрюють в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).

Фаріон убили 19 липня о 19:30 — тоді поліція отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею виявилась мовознавиця.

Її шпиталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. Однак вона померла після 23:00 — у неї не витримало серце.

ЗМІ писали, що головний підозрюваний діяв професійно та міг мати спільників. Поліція, зокрема, перевіряє відео росЗМІ про ймовірну причетність російських неонацистів.

Share this post

scroll to top