США евакуюють з України частину дипломатів і припиняють надавати консульські послуги

Державний департамент США наказав дипломатам, які не працюють на критично важливих посадах, виїхати з посольства США в Києві. Окрім того, там призупиняють надання консульських послуг.

Про виїзд дипломатів 12 лютого повідомило посольство США в Україні.

Дипломатам, які не обіймають критично важливі посади, наказали виїхати з Києва «через постійні повідомлення про нарощування російських військ на кордоні з Україною, що вказують на можливість масштабних військових дій проти України».

Утім, у посольстві США зазначають, що, попри скорочення дипломатичного персоналу, основна команда залишиться в Україні.

«Державний департамент, USAID та інший персонал США по всьому світу і надалі братиме участь у невпинних дипломатичних зусиллях та надавати допомогу для підтримки України та розв’язання кризи, яку Росія спричинила своїм військовим нарощуванням», — додали в посольстві.

На сайті Держдепартаменту вказано, що з неділі 13 лютого Держдеп призупиняє консульські послуги в Посольстві США в Києві.

Посольство збереже невелику консульську присутність у Львові, проте не зможе надавати паспортні, візові чи решту звичайних консульських послуг. Втім, громадяни США можуть звернутися по ці послуги до посольств США у сусідніх країнах. Тим, хто потребує екстреної допомоги в Україні, слід заповнити спеціальну онлайн-форму та чекати на відповідь Госдепартаменту.

А як щодо інших дипломатів?

Державний департамент США 24 січня дав дозвіл на добровільний від’їзд державних службовців США та наказав виїхати членам родин держслужбовців із посольства в Києві.

Про виїзд сімей своїх дипломатів також оголосили Велика Британія, Австралія та Німеччина, Канада, Ізраїль й інші країни.

Можливий напад з боку РФ

Росія нині вимагає від НАТО більше ніколи не розширюватися на схід, зокрема не брати Україну. США та Альянс уже відповіли й не погодилися на такі вимоги. 

Водночас Москва ще до переговорів почала стягувати свої війська до кордонів з Україною. В українській розвідці казали, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України взимку 2022 року. Американські розвідники (відповідно до можливого сценарію, яким поділився Bloomberg) вважають, що наступ на Україну може відбутися у трьох напрямках: з окупованого Криму, Білорусі та з боку російського кордону.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top